Taopnen en Patterson winnen finales Europees kampioenschap OKJ en OK in Frankrijk

Start OK
Start OK
Geen tijd voor chocolade eieren en de paashaas, dit weekend in de paddock van het Circuit International Gabriel Thirouin in Angreville. Daar werd immers de eerste manche van het Europese kampioenschap karting voor de klasses OKJ en OK afgewerkt. Taponen (OKJ) en Patterson (OK) wonnen de finales op zondag, waarin voor de Belgen geen hoofdrol was weggelegd.
Podium OKJ
Podium OKJ
Een zeer druk tijdschema verplichtte de organisatie er toe om op zondag nog de laatste heats af te werken. Het was tot de finale dag wachten voor we wisten wie door kon naar de finales maar de pole was allesinds voor Tuuka Taponen. De Fin hield James Wharton achter zich met de Pool Tymoteusz Kucharczyk op plaats 3. De start draaide dramatisch uit voor Wharton die al snel in contact kwam met Macéo Capietto, die op vrijdag de pole had neergezet en hij moest onmiddelijk de strijd staken. Taponen kreeg de leiding in de schoot geworpen en reed meteen weg van de achtervolgers Kucharczyk en de Amerikaan Ugo Ugochukwu. Waar de winnaar al vrij snel bekend was, zagen we een mooie strijd voor de overige twee podiumplaatsen. Die waren uiteindelijk weggelegd voor Nederlander Thomas ten Brinke en voor Jamie Day. Day werkte misschien wel de sterkste finale af. Startend vanaf P11 vocht hij zich een weg naar voren en legde beslag op de laatste podiumplek.
Lorens Lecertura
De beide Belgen die in actie kwamen dit weekend, wisten zich knap te plaatsen voor de finales met Loïs Delbart op een mooie 20e plek en Lorens Lecertua op P27. Voor Delbart zat er overigens nog meer in, ware het niet dat een tijdstraf hem wat plaatsen deed verliezen.

Dexter Patterson
Gilles Stadsbader, Ries Viverette en Kobe Pauwels waren de drie rijders die namens België deelnamen aan het EK in de OK klasse, de grote broer van de OKJ. Pauwels kwalificeerde zich als zeventiende op vrijdag en deed daarmee beter dan zijn teamgenoot en regerend wereldkampioen Lorenzo Travisanutto, die de negentiende tijd klokte. Voor Viverette (40e) en Stadsbader (51e) was er werk aan de winkel. Vooraan was de ervaren CRG rijder Pedro Hiltbrand de snelste voor Dexter Patterson en Juho Valtanen. Zonder al te veel risico's te nemen toonde Dexter Patterson, die uitkomt voor het Sauber Karting Team, zich dominant tijdens de heats. Hij mocht de finale vanaf pole starten en reed de volledige 26 ronden van start tot finish aan de leiding. De Fin Juho Valtanen moest de rollende start aan de buitenkant aanvangen maar kwam heehuids door de eerste paar ronden. Maar de kloof op Patterson werd nooit kleiner, laat staan dat er een aanval voor de leiding zat aan te komen. Patterson won dus vrij makkelijk voor Valtanen en Gabriele Mini. De finale van Kobe Pauwels begon niet al te best met een uitstap door het gras. Gelukkig kan je dan als zoon van een ex-rallycrosser wel gepast reageren. De jonge Limburger reed nog sterk terug naar een 18e plaats in de finale. Stadsbader en Viverette kenden de nodige pech en problemen tijdens de heats welke hen niet in de mogelijkheid stelden om door te stoten naar de finale.

De volgende manche van het Europees kampioenschap karting voor de OK en de OKJ zal doorgaan op de Horensberg in Genk en dat in het weekend van 19 mei, waarin ook de DTM Circuit Zolder aandoet.

Foto's: FM Images

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 23 april 2019.