van der Horst

Taponen en Antonelli eerste leiders in Europees kampioenschap

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Op de bloedhete omloop van Zuerra, nabij Zaragoza in Spanje, vond afgelopen weekend de eerste van drie ronden van het Europees kampioenschap karting voor de OKJ en OK klassen plaats. In de finales op zondag trokken Tuukka Taponen (OKJ) en Kimi Antonelli (OK) aan het langste eind, zij zijn vanzelfsprekend ook de eerste leiders in de tussenstand.
Taylor Barnard reed op vrijdag naar de pole in de OK klasse en boekte daaropvolgend drie overwinningen in de heats. Hij pakte daarmee ook de pole voor de finale op zondag, voor Hannes Janker en Oliver Gray. Hoewel Barnard het hele weekend domineerde, moest hij in de finale toch de duimen leggen. De Brit zag eerst Nikita Bedrin voorbij komen en al vroeg in de wedstrijd kwam ook Antonelli langszij. De Italiaan ging in de vijfde ronde ook voorbij aan Bedrin en stond de leiding niet meer af. Barnard nam P2 nog wel terug, maar kwam naar eigen zeggen vermogen te kort in vergelijking met de wedstrijden en kwalificatiesessies eerder op het weekend. Een aanval kwam er dus niet meer en Kimi Antonelli won voor Barnard en Bedrin. TonyKart fabrieksrijder Joe Turney tikte aan als vierde, Laurens Van Hoepen werd vijfde. Daarmee kent de Nederlander een sterk debuut op zijn Leclerc by Lennox Racing chassis, welke de naam draagt van Ferrari rijder Charles Leclerc.

Net als in de OK klasse waren het ook de Kart Republic piloten die de lakens uitdeelde bij de OK Junioren. Het waren Arvid Lindblad, Valerio Rinicella en Brando Badoer die de top drie in handen hadden na de kwalificatie en heats. Maar in de finale werd het uiteindelijk toch de Fin Tuukka Taponen die kon zegevieren. Taponen begon pas als negende aan de finale maar lag na de openingsronde al zevende. De Fin zakte niet weg en bleef aan zijn weg naar voren timmeren. In de elfde ronde haalde hij Brando Badoer in en lag de weg naar de zege open. Een ijzersterk debuut als TonyKart fabriekspiloot! Ook de nummer twee in de finale, Ugo Ugochukwu liet van zich horen. Hij maakte maarliefst elf posities goed en finishte als tweede, voor Brando Badoer. Alex Powell werd vijfde voor Arvid Lindblad die vanaf de pole startte.

Douwe Dedecker
Douwe Dedecker
Drie Belgen tekenden present in de OKJ. Lorens Lecertua draaide het gehele weekend vooraan mee en besloot de finale uiteindelijk als veertiende, na 7 plaatsen te hebben goedgemaakt. Ean Eyckmans maakte dit weekend zijn Europees debuut en deed dat zeer verdienstelijk. De Kosmic fabriekspiloot weerde zich karig in dit sterke veld en zette enkele mooie heats neer. Helaas sloop er ook een penalty in de uitslag van de kwalificatieheats waardoor hij als negentiende aan de finale moest beginnen om die als twintigste af te sluiten. Ook Douwe Dedecker stond voor zijn eerste krachtmeting op een EK. Voor de Limburger zou het al vanaf de kwalificaties moeilijk lopen. Dedecker kreeg geen vrije ronde voor elkaar in de kwalificaties en het goed benutten van de piek van de banden bleek met deze hoge temperaturen de sleutel tot succes. Dedecker moest zich via de heats terug naar voren rijden maar met amper zes rondjes in elke heat was dat een zeer lastige opgave. Hij haalde de finale net niet.

De volgende ronde van het EK staat gepland voor binnen drie weken.

Foto's: FM-ImagesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 3 augustus 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons