van der Horst

TCR Benelux Belcar Trophy: De Cock pakt pole dankzij 9 duizendste - Norma 1-2-3

Deldicheracing by JDC Events - Norma M20 FC
Deldicheracing by JDC Events - Norma M20 FC
Deldiche Racing lijkt in 2017 gewoon door te gaan op het elan van afgelopen seizoen. Luc De Cock bezorgde het team uit Ternat een zesde opeenvolgende pole positie. De regerend Belcar-kampioen bleef reeds vroeg in de sessie 9 duizendste boven de normtijd van 2:24 en deed daarmee meteen een serieuze gooi naar de pole. De nagelnieuwe Norma M20 FC van DVB Racing sloot als tweede af na plotse technische problemen, voor de McDonald's Racing Norma en de PK Carsport Wolf GB08. MExT Racing was, ondanks een crash, vijfde en eerste niet-proto.
Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
Na een regenbui vanochtend, was de piste bij aanvang van de kwalificaties zo goed als opgedroogd. Het gokspelletje omtrent de pole kon al gauw beginnen, waarbij we een bizarre strategie konden vaststellen bij DVB Racing. Jeffrey Van Hooydonk klokte namelijk al vroeg een rondje in 2:19, vijf tellen onder de normtijd. "Dat was een bewuste strategie", lachte Van Hooydonk na afloop. "Door die snelle chrono neer te zetten, kregen we in onze lap predictor voorspelbare resultaten. Als ik dus gas loste, wist ik meteen wat het resultaat daarvan was. Dat is anders als je overal in de ronde wat gas lost, want dan is het moeilijk te voorspellen waar je nog tijd kan goedmaken en waar niet."

Oracle Cars - Radical RS5
Oracle Cars - Radical RS5
Uiteindelijk zou de rode duivel als tweede afsluiten, maar het team kreeg te kampen met technische problemen op de nagelnieuwe Norma. "De wagen sputtert", zei Hans Thiers. "Onze alternatorriem moest vervangen worden, maar we hadden dat onderdeel niet bij. Deldiche Racing is ons bijgesprongen. Nadien konden we terug vertrekken, maar de wagen liep niet vlot. De warm-up wordt dus cruciaal." Ook technische problemen waren er bij Oracle Cars, de knalgele Radical viel reeds na drie ronden stil, waarna het team tot na de kwalificaties moest wachten om het probleem te onderzoeken.

Thomas Piessens - Luc De Cock - Tim Joosen
Thomas Piessens - Luc De Cock - Tim Joosen
Bij Deldiche Racing liet men het niet aan hun hart komen. "We hadden geluk, we hebben goed gemikt. Je weet het niet, de rondetijd predictor in de wagen is niet 100% accuraat, je kan gemakkelijk 2 tiende boven of onder eronder eindigen. Maar het resultaat is fantastisch en de wagen voelde ook zeer goed aan", aldus een tevreden Luc De Cock. De concurrentie bij de top-proto's beet hun tanden stuk op de poletijd van de ervaren racer, maar moest uiteindelijk de eer aan Deldiche Racing laten.

MExT Racing - Porsche 991
MExT Racing - Porsche 991
Bij MExT Racing overheerste een dubbel gevoel. Het team was eens te meer snelste der Porschisten, maar kende wel een crash. "Xavier is van de baan gegaan, een aantal keren rond zijn as gegaan en vervolgens licht in contact gekomen met de muur", lichtte Kris Wauters toe. "De schade valt al bij al mee, de achtervleugel was stuk, maar die hebben we hersteld waarna Koen terug op de baan is gegaan. Hij merkte echter al gauw dat er iets sleepte, waarna we de bolide terug binnen hebben geroepen voor herstellingen. Normaal kijk ik op tegen een warm-up, maar nu ben ik blij dat deze er is", lachte Wauters.

Convents Racing - BMW Clubsport
Convents Racing - BMW Clubsport
Het mag geen verrassing heten dat EMG Motorsport Belcar 4 domineerde met de BMW M3 van Steve Vanbellingen en Wiebe Wijtzes. De bolide, die als eerste toerisme afsloot, kende wel problemen bij het schakelen, maar het team vertrouwt erop om tegen morgen de kwelduivels te verjagen. VGL Racing pakte met Blowing Britney de pole in Belcar 3; de gifgroene Saker RapX bleef de PG Motorsport Cayman GT4 ruimschoots voor. In Belcar 5 pakte Convents Racing de pole, dankzij een super rondje van Vincent Convents. "Ik ben blij dat Vincent meestrijdt, want die tijden neerzetten lukt mij helaas niet. Hij weet altijd iets extra te vinden in een rondje", lachtte vader Davy Convents. De merkgenoten van het Skylimit Yokohama Race Team, Davy Suffeleers, Hanne Terium en Nicolas Hermans, moesten uiteindelijk slechts 1 tiende toegeven over 7 kilometer...

Carlier Racing - BMW 325 E36
Carlier Racing - BMW 325 E36
Vermelden we tot slot nog dat de QSR Racing BMW #154 van Jimmy De Breucker en Rodrigue Gillion geen tijd neerzette gezien het duo aan de start komt van de 12H van Magny Cours georganiseerd door Creventic. Beide heren zullen vannacht evenwel afzakken naar Spa en morgenvroeg deelnemen aan de warm-up en nadien de race, daarvoor verkreeg QSR Racing een derogatie. Vermelden we tot slot nog dat bepaalde wagens mogelijk van klasse veranderen wegens een beperkt aantal deelnemers binnen hun huidige categorie.

--- Uitslag kwalificaties Belcar Spa 2017 (pdf) ---

Foto's: Arne Simons  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons