van der Horst

TCR Benelux stapt deels af van Facebook-grid om pole te bepalen

Start TCR Benelux Spa
Start TCR Benelux Spa
Onze aprilvis betrof dit jaar een melding dat TCR Benelux-promotor Kronos Events het concept van de Facebook-grid voor dit jaar schrapte. Dat bericht blijft vooralsnog in het land der fabelen, maar vandaag bevestigde de organisatie evenwel dat het wijzigingen doorvoert aan de procedure waarbij een stemming via een applicatie op Facebook de startgrid voor de Long Race wordt bepaald. Vanaf de volgende wedstrijd zal er namelijk opnieuw een "echte" kwalificatie worden verreden welke mee de pole voor de short races zal bepalen.
Duel Tiago Monteiro vs Guillaume Mondron
Duel Tiago Monteiro vs Guillaume Mondron
Frissen we uw geheugen even op; door uw stem uit te brengen via de Make The Grid-applicatie op Facebook kan u mee bepalen wie er vanaf pole start voor de Qualifying Long Race in de TCR Benelux. De uitslag van de Long Race bepaalt vervolgens de startpositie voor de short races. Dat was het principe dat gehanteerd werd tijdens de allereerste meeting van de TCR Benelux.

Marc van Dalen (Kronos Events) met Marcello Lotti (CEO TCR)
Marc van Dalen (Kronos Events) met Marcello Lotti (CEO TCR)
“Hoewel we met 5.000 deelnemers en meer dan 3.000 stemmen uitermate tevreden waren over het effect van Make the Grid, beseffen we dat niet iedereen zich volledig kan vinden in het feit dat de startgrid van de Qualifying Long Race volledig wordt bepaald via de sociale media,” meldt Kronos-directeur Marc Van Dalen. Het probleem situeert zich onder meer in het feit dat rijders die op het laatste nippertje zich inschrijven, in principe minder tijd hebben om stemmen te vergaren en dus de facto ook minder kans hebben op de pole.  Omdat dat hiaat aan te pakken, komt Kronos Events nu met een nieuwe - wederom ietwat innovatieve - oplossing.

Jamie Jason Vandenbalck
Jamie Jason Vandenbalck
Innoveren betekent evenwel vooral ook leren en dus is het niet verbazend dat Kronos Events een en ander moet bijsturen. De oplossing bestaat er hoegenaamd niet in dat de Facebook-grid wordt geschrapt, maar wel in een additionele kwalificatiesessie. Vanaf het volgende treffen, zal er in de laatste 15 minuten van de vrije training een "Window Fast Lap" worden geopend. Gedurende dat kwartier kan elk team een snelle ronde laten neerzetten die mede bepalend kan/zal zijn voor de pole. Ideaal dus voor jonge talenten die de handschoen opnemen in de TCR Benelux.

Koen Wijckmans
Koen Wijckmans
Vanaf de volgende meeting geldt er een dubbel kwalificatiesysteem. "Eerst via Make the Grid, daarna via een "Fast Lap" tijdens het laatste kwartier in de vrije training", aldus Kronos Events-coördinator Koen Wijckmans. "Voor beide kwalificaties zijn punten te verdienen en de opgetelde punten leveren uiteindelijk de grid op. Belangrijk, bij een ex aequo is het de score behaald via Make the Grid die de doorslag geeft!"

Hieronder een overzicht van de te verdienen punten in de kwalificaties. Voor een goed begrip, deze staan los van de kampioenschapspunten en worden alleen gebruikt om de pole te bepalen.

Make the Grid-stemming: 20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6.
Snelste ronde tijdens training: 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

Foto's: Niels Vaeck, Hans Van Onsem & Jacques Letihon



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in TCR Benelux op donderdag 7 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort DTM.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons