van der Horst

TCR Benelux volgens nieuw concept in 2019

2017 TCR Benelux Zolder Superprix
2017 TCR Benelux Zolder Superprix
De TCR Benelux 2019 gaat op 27 en 28 april in Hongarije van start. Er zijn al tien rijders ingeschreven voor het kampioenschap en binnenkort zouden er nog enkele namen bijkomen. Laat er geen twijfel over bestaan: het seizoen 2019 wordt interessant!
Over minder dan drie weken start van het vierde seizoen van de TCR Benelux op de Hungaroring, net iets buiten Boedapest. Na twee jaar op eigen benen te hebben gestaan onderging het toerwagenkampioenschap der Lage Landen in 2018 een evolutie, door zich aan te sluiten bij TCR Europe. Concreet gaat het om een aparte puntentelling, waarbij vijf van de zeven manches van het Europese kampioenschap op de Benelux-kalender staan: Hungaroring eind april, Hockenheim eind mei, Spa-Francorchamps begin juni, Barcelona eind september en de finale in Monza half oktober. Om te kunnen deelnemen aan de TCR Benelux wordt er rekening gehouden met twee criteria: of de rijder beschikt over een licentie bij één van de drie federaties van de Benelux (RACB, KNAF of ACL), of rijdt voor een team dat over een licentie in één van de drie landen beschikt.
 
Het cijfer zal nog evolueren, want we verwachten nog enkele leuke verrassingen, maar voorlopig hebben al tien deelnemers hun inschrijving bevestigd”, aldus een verheugde Cédric Hennau, promotor van het kampioenschap. “Goed nieuws, want dat betekent dat we het seizoen met meer deelnemers dan vorig jaar kunnen beginnen! Iedereen weet dat 2018 een overgangsjaar was, en dat er nog werd gezocht naar een goede werking. De samenwerking met de promotoren van TCR Europe verloopt uitstekend en iedereen komt aan zijn trekken. Dankzij de TCR Benelux zorgen we voor enkele extra deelnemers in het TCR Europe-peloton en in sommige gevallen beslissen de rijders zelfs om hun programma uit te breiden door ook de twee manches die niet op de Benelux-kalender staan af te werken. Dat is onder andere het geval voor Gilles Magnus, laureaat van het RACB National Team Stuurwiel. In 2019 krijgen we de gelegenheid om TCR Benelux meer in de schijnwerpers te plaatsen. We kijken nu al uit naar de start van het seizoen!”
 
Team WRT, vorig jaar kampioen met de Fransman Jean-Karl Vernay (maar onder de benaming Leopard Lukoil Team), verdedigt zijn titel met niet één, maar twee wagens! De vice-kampioen van 2018, de Belg Maxime Potty, keert terug naar het team van zijn racedebuut. Aan het stuur van een Volkswagen Golf GTI TCR heeft hij één welomlijnd doel: aan het eind van het seizoen de titel op zak steken. Het Belgische team zet ook een tweede wagen in, een Audi RS 3 LMS TCR, voor de Uruguyaan Santiago Urrutia. Deze voormalige eenzitterrijder werd twee keer vice-kampioen in Indy Lights en rijdt voor het eerst met toerwagens. Niet dat hij zich tot een figurantenrol wil beperken.
 
Minstens twee andere rijders verdedigen eveneens de Audi-kleuren. In de kleuren van het RACB National Team zijn Denis Dupont en Gilles Magnus de blikvangers bij Comtoyou Racing. De rijder uit Kasteelbrakel kan al op drie seizoenen ervaring in de TCR buigen, waaronder een seizoen 2018 op het mondiale niveau. De 19-jarige Antwerpenaar maakt zijn debuut in de toerwagenracerij.
 
Dat is uiteraard niet het geval voor Tom Coronel! De 47-jarige Nederlander ging in het verleden al met een hele waaier aan verschillende auto's aan de slag, maar sinds 2001 legt hij zich resoluut toe op 'wagens-met-een-dak'. Hij is al van bij de start één van de grote pleitbezorgers van de TCR Benelux. De voormalige Japanse F3-kampioen kan rekenen op de ervaring van Boutsen Ginion Racing, het team dat met Stéphane Lémeret en Benjamin Lessennes in 2016 en 2017 naar de eerste twee titels in de TCR Benelux reed. Noteren we wel dat Tom Coronel wegens een datumclash met de FIA WTCR in Boedapest zal worden vervangen door Stéphane Lémeret himself. 
 
Ook JSB Compétition gaat aan de slag met een Belgische licentie en zet dit jaar niet minder dan drie wagens in voor de TCR Benelux. Teambaas/rijder Julien Briché gaat opnieuw aan de slag met een Peugeot 308 TCR en rekent er vast op dat hij zijn derde plaats van vorig jaar kan verbeteren. De Nordist krijgt het gezelschap van zijn jonge protégée, Lilou Wadoux. De 18-jarige jongedame uit Amiens heeft in de Rencontres Peugeot Sport al een interessant palmares bijeen gereden. Haar stap naar een 308 TCR moet dus van nabij worden gevolgd. De tweede amazone van het peloton,  Marie Baus Coppens, gaat eveneens aan de slag bij JSB Compétition. Ze reed zich vorig jaar al in de kijker in de TCR Benelux en zal ook dit jaar opnieuw met een Cupra Leon TCR in actie komen, maar wel uitgerust met een sequentiële versnellingsbak.
 
Net zoals vorig jaar zal ook het Groothertogdom Luxemburg in de TCR Benelux vertegenwoordigd zijn, dankzij het Autodis Racing team. In samenwerking met Target zal de formatie onder leiding van Marco Graas twee tenoren uit de toerwagenracerij op een Hyundai i30 N TCR laten rijden. De jonge Slovaak Mat’o Homola, die in 2017 met een Opel in de TCR Benelux debuteerde vooraleer in 2018 het FIA WTCR af te werken, maakt zijn comeback in het Europese kampioenschap... en tegelijk ook in de Benelux-titelstrijd. De tweede rijder van het Luxemburgse team wordt de Serviër Dusan Borković, vorig jaar op het eindpodium van TCR Europe en dit jaar één van de favorieten.
 
Tot zover de eerste troepenschouw... in de wetenschap dat deze lijst binnen afzienbare tijd nog zal worden verlengd. Dat belooft een interessant seizoen 2019 van de TCR Benelux te worden!
 

Deelnemerslijst TCR Europe 2019

Kalender TCR Benelux 2019
 
27-28 april: Hungaroring (HUN)
24-26 mei: Hockenheim (DEU)
08-09 juni: Spa-Francorchamps (BEL)
21-22 september: Barcelona (ESP)
12-13 oktober: Monza (ITA)
 
Persbericht TCR Benelux - Foto: Ronald Janssens



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op dinsdag 9 april 2019.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons