Team Belgium mist de strijd om de wereldtitels in Sarno

Ilian Bruynseels
De winnaars van de Rotax Grand Finals zijn gekend. Het wereldkampioenschap karting voor de Rotax klassen, werd afgelopen week op gang geschoten in Sarno met de apotheose op zaterdag. Voor Team Belgium verschenen tien piloten aan de start, acht van hen konden zich plaatsen voor de finales, maar ze konden zich niet mengen in de strijd om de prijzen.
Lenn Nijs was op voorhand één van de kanshebbers op de titel in de Rotax Micro Max. Na zeer sterke trainingen viel de kwalificaie licht tegen maar Nijs werkte zich in de heats weer op naar een zesde plaats. De prefinale op vrijdag eindigde helaas in de grindbak. De jonge Limburger kwam in het gevecht om P4 in een sandwich met twee andere concurrenten terecht waarbij de fusee afbrak. Einde oefeningen en een plaats ver achteraan op de grid waren het gevolg. In de finale maakte Nijs nog tien plaatsen goed, hij eindigde in de top twintig. Een mooi resultaat, maar niet waar hij voor gekomen was. De wereldtitel ging naar de Australiër Jay Urwin.

De prefinale van de MiniMax werd net als voor alle andere klassen afgewerkt op vrijdag. Voor Jasper Lenaerts was de opdracht duidelijk, zich verzekeren van een plaats in de finale. Met P25 slaagde hij in zijn opzet. In de finale hield Lenaerts goed stand in het middenveld. Hij kwam opnieuw als 25e over de streep en hoewel de top 20 eigenlijk zijn doel was, kan hij toch tevreden terugblikken op zijn WK.

Milan Coppens
De Rotax Junioren stonden een zware taak te wachten. Thom Reinaerdts zat er vanaf het begin goed bij en wist zelfs een heat te winnen. Milan Coppens kwam wat trager op gang maar werkte zich ook stelselmatig op naar voor. Coppens moest zich via prefinale A verzekeren van een plaats in de finale. Daar slaagde hij met verve in, getuige een veelbelovende zevende plaats. In prefinale B moest Reinaerdts hetzelfde kunstje zien te realiseren. Startend net buiten de top tien, in de buik van het pak, verloor hij enkele plekken maar ook P14 was voldoende voor een plaats in de finale. Onze Belgen vochten voor wat ze waard waren maar ze veloren de voeling met de rappe mannen. Bovendien maakten ze het elkaar niet makkelijk waardoor de uitslag lang niet was waar ze op gehoopt hadden... Coppens werd uiteindelijk 23e, Reinaerdts 35e.
Ook hier was de titel voor een Australiër, Clay Osborne.

Roy Curfs
Roy Curfs
Slecht nieuws voor Team Belgium op donderdagochtend. Ilian Bruynseels moest de handdoek gooien na een serieuze klapper op woensdag. Na de kwalificaties vonden de eerste heats al plaats en daarin werd de Belg kort na de start getorpedeerd door een concurrent. Bruynseels hield er gekneusde ribben en een lichte hersenschudding aan over. Er bestond geen twijfel over een opgave, jammer voor de Belgisch kampioen. Nederlander Roy Curfs, die door zijn vice-Belgische titel bij Team Belgium aansloot, verging het wat beter. Hij eindigde zijn prefinale keurig als dertiende en dat gaf hem recht op startplaats P26 voor de finale. Winst, of een top tien klassering, zat er dan al niet meer in maar Curfs hield zich wel zeer sterk staande in het volle Senioren veld. Ondanks een mindere start, besloot Curfs zijn GrandFinals als 26e. De Finn Axel Saarniala is de nieuwe werelkampioen.

Sebastien Degrande
In de Rotax DD2 had Team Belgium eveneens een mooie kans op een medaille. Zo ver kwam het uiteindelijk jammer genoeg niet. Sébastien Degrande kon zich nooit echt helemaal tonen en moest een plaats in de finale aan zich voorbij laten gaan. Xander Przybylak vonden we wel vooraan het veld terug, na de heats op P11 en na de prefinale zelfs op P6. Alles was dus nog mogelijk voor de finale maar contact en een straf verhinderden een medaille, laat staan een top tien plaats voor Przybylak. Hij besloot de finale als negentiende. Petr Bezel pakte de titel in de DD2 terwijl we met Xen de Ruwe toch een Belg, uitkomend voor Team Slovenië, op het podium kregen. De Ruwe maakte in de finale nog enkele plekken goed en sloot af als derde! De Belgen in de DD2 Master categorie kenden een dramatische finale met een uitvalbeurt voor zowel Carl Cleirbout als Christophe Adams.

Foto's: FM Image

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 27 oktober 2019.