van der Horst

6H Spa: Tevreden gezichten bij Belgium Racing

Belgium Racing 2015
Belgium Racing 2015
Ondanks het feit dat Belgium Racing tweemaal de duimen moest leggen tegen Max van Splunteren van GT3.nl. by Land Motorsport, zagen we na de eerste twee races van het seizoen toch tevreden gezichten in het kamp van het Limburgs team dat drie Porsches in de strijd gooide. Twee 991 Cup voor Dylan Derdaele en Peter Hoevenaars in Klasse PRO en één 997 Cup voor Yannick Hoogaars in Klasse AM. De drie piloten verzamelden samen vijf podiumplaatsen en het team van Belgium Racing noemde het weekend ‘voorzichtig geslaagd’.
Team owner Patric Derdaele stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken en is met drie wagens de hoofdleverancier van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Derdaele-van Splunteren-Hoevenaars
Derdaele-van Splunteren-Hoevenaars
Patric Derdaele: “Voor ons als Porsche-team is de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux het beste en ook het enige alternatief om in een competitief veld te rijden en te kunnen strijden voor de overwinning met gelijke wapens. We hadden deze stap reeds een seizoen eerder moeten zetten en we kunnen het iedereen aanraden die momenteel actief is met een Porsche 991 of 997. Het is reeds een poos geleden dat we nog een dergelijk leuk weekend meemaakten. De sfeer binnen het kampioenschap is opperbest, het onthaal, de catering en alles wat je maar kan bedenken is zeer professioneel. Dit kampioenschap verdient het om meer aandacht te krijgen van de teams. Op sportief vlak hebben we niet kunnen winnen en ik was dan ook de eerste om van Splunteren te feliciteren. We beschikken over identiek materiaal en snelle piloten, maar we hebben het deels aan onszelf te danken. Twee nagelnieuwe wagens op een voor ons vreemd bandenmerk vraagt enige aanpassing inzake afstelwerk. Het team rond van Splunteren heeft daar meer ervaring mee. Het feit dat onze banden amper slijtage vertoonden geeft aan dat we niet de perfecte set up hadden. We hebben te weinig camber gezet en op de rechte stukken was Van Splunteren dan ook sneller onderweg”.

Peter Hoevenaars - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Peter Hoevenaars - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Tijdens de eerste kwalificatie kwam Peter Hoevenaars het dichtst in de buurt van van Splunteren en realiseerde de tweede chrono op 22/100 sec. van de pole. Dylan Derdaele had pech tijdens de beide kwalificaties. Dylan ging de beginfase van de eerste kwalificatie over 20 minuten van de baan en beschadigde ondermeer de achtervleugel. Desondanks kon hij in de laatste ronde nog de derde chrono op de tabellen zetten. Gezien er amper vijf minuten tijd was tussen de beide kwalificaties kon het team de schade niet herstellen en mocht Dylan gezien de omvang van de schade niet deelname aan de tweede sessie. Hierdoor moest de onfortuinlijke Belgium Racing-rijder achteraan starten tijdens de tweede race. Yannick Hoogaars kon tweemaal de pole verzilveren in de AM Klasse met de verouderde maar nog steeds potente 997 Cup.

Dylan Derdaele - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Dylan Derdaele - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Tijdens de start van de eerste manche ging het gelijk op richting Combes met van Splunteren, Derdaele en Hoevenaars. De twee rijders van Belgium Racing streden om de tweede plaats en dat was in het voordeel van van Splunteren die zodoende een kleine voorsprong kon uitbouwen. Peter Hoevenaars werd tweede voor Dylan Derdaele terwijl Hoogaars tweede werd na Vandierendonck in de AM Klasse.

Yannick Hoogaars - Porsche 997 Cup Belgium Racing
Yannick Hoogaars - Porsche 997 Cup Belgium Racing
Tijdens de tweede manche moest Hoevenaars opnieuw zijn meerdere erkennen in de Nederlander en ook regerend kampioen Xavier Maassen bleef nipt de meerdere van Hoevenaars. Dylan startte als laatste en baande zich knap een weg naar de vierde plaats. Achteraf werd Maassen nog bedacht met een straftijd van 10 seconden, waardoor Peter Hoevenaars de tweede plaats kon opeisen. Yannick Hoogaars pakte de zege in de AM Klasse en realiseerde naast de pole ook de snelste wedstrijdronde. Hierdoor pakt hij in de tweede race het maximum van de punten en komt aan de leiding van het kampioenschap.

Yannick Hoogaars - Porsche 997 Cup Belgium Racing
Yannick Hoogaars - Porsche 997 Cup Belgium Racing
In de beide Klassen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn er naast de wedstrijd zelf nog extra punten te rapen via het realiseren van de pole en snelste wedstrijdronde. Van Splunteren komt via de pole, winst en snelste ronde uiteraard aan de leiding van de PRO klasse met een maximale score van 22 punten, gevolgd door Peter Hoevenaars met 17 punten, Xavier Maassen (16) die via een snelste ronde in de tweede wedstrijd één puntje meer pakt dan Dylan Derdaele die het weekend afsluit met de 15 punten via zijn derde plaats in de eerste manche. Yannick Hoogaars verliet Spa aan de leiding in het AM kampioenschap met 22 punten of één meer dan de winnaar van de eerste AM wedstrijd, Nicolas Vandierendonck.

“Gezien de beperkte ervaring van Dylan met een 991 Cup tegenover bvb van Splunteren en Hoevenaars en het feit dat Peter nog wat problemen heeft met stilstaande starts, moeten we dringend gaan trainen en ons ook buigen over het feit dat we nog niet 100% goed zitten met de set up van afgelopen weekend. Er komen nog veel weekends en de drang is aanwezig om zo vlug mogelijk op hetzelfde niveau te komen als de concurrentie,” besluit een enthousiaste Patric Derdaele.  

Belgium Racing PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op dinsdag 5 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Spa-Francorchamps.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons