van der Horst

Texas: Tweede wereldtitel op rij voor Johan Kristoffersson

Johan Kristoffersson - VW Polo R Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo R Supercar
Dat Johan Kristoffersson de titel mee naar huis zou nemen na de Amerkaanse uitstap richting Circuit of the Americas in het Texaanse Austin, stond als een paal boven water. Alleen ziekte of een technische tegenslag kon nog roet in het eten gooien, maar de Zweed sloot af met een nieuwe overwinning. Zijn negende op tien wedstrijden, al hadden we toch de indruk dat dit niet in het draaiboek stond. Teammaat Solberg moest en zou winnen, maar maakte een zeldzame fout in de finale en hierdoor kon Kristoffersson zijn tweede titel op rij extra in de verf zetten met een negende zege van het seizoen.
Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Na de kwalificaties waarin Petter Solberg twee snelste chrono’s op de tabellen zette tegenover een voor teamgenoot Kristoffersson en een voor Ekström, moest de regerende kampioen nog twee luttele puntjes scoren om zichzelf op te volgen als wereldkampioen RX. Een formaliteit, want Kristoffersson pakte de tweede plaats of vijf punten na Solberg in de eerste halve finale en zodoende was zijn tweede titel op rij ook mathematisch zeker. Timmy Hansen werd derde in de halve finale dankzij broer Kevin die de deur open liet om de officiële Peugeot richting de finale te laten gaan en punten te sprokkelen voor de titel bij de constructeurs. De andere halve finale werd gewonnen door Ekström voor Loeb en Bakkerud.

Solberg en Ekström dus op de eerste startrij van de finale, gevolgd door Kristoffersson en Loeb op de tweede startrij terwijl Bakkerud en Timmy Hansen de startgrid afsloten. Maar liefst 15 FIA titels, verdeeld over de finalisten, stonden op de startgrid. Solberg pakte de leiding voor Bakkerud, terwijl de rest van het veld de snelle joker indook met Kristoffersson voor Ekström, Hansen en Loeb. Na de joker van Solberg moest Kristoffersson in de ankers om een aanrijding met de boss te vermijden en meteen was het duidelijk dat Solberg de race moest winnen en punten pakken inzake de vice titel en het teamkampioenschap. Maar in het wedstrijdslot maakte de Noorse ex-wereldkampioen een zeldzame fout in een remzone en ging te wijd. Hierdoor kon Kristoffersson binnendoor, won de race en schonk Volkswagen een één-twee tijdens de op twee na laatste wedstrijd.

Bakkerud voor Loeb
Bakkerud voor Loeb
In de strijd voor de vice titel had Solberg uiteraard op de volle puntenpot gerekend na de pole en de zege in de halve finale. De Noor ging in vijfde positie richting Texas, maar amper op zes punten van Ekström die tweede stond. De puzzel leek in elkaar te vallen bij Volkswagen gezien Ekström een fout maakte in de finale en naar de laatste plaats verhuisde. Maar ook Solberg ging in de fout en hierdoor blijft Ekström op koers voor de vice titel. Maar Solberg is genaderd tot op één puntje van de Zweedse Audi-rijder. Ook Bakkerud heeft amper een achterstand van drie punten op zijn teamgenoot bij Audi, terwijl Loeb volgt op acht punten van de tweede plaats. Hansen is uitgeteld. Hij scoorde zestien punten, maar moet er vijftien inleveren omdat hij veranderde van krachtbron. Reeds de tweede maal in evenveel wedstrijden, waardoor hij dit seizoen reeds 30 punten moest inleveren en zodoende kansloos is.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 30 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of USA.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons