van der Horst

Thibaut Ramaekers wint eerste wedstrijd van EK in Valencia

Podium OK-Junioren
Podium OK-Junioren
Onze landgenoot Thibaut Ramaekers won gisteren de openingsmanche van het Europees kampioenschap karting in Valencia. De RACB afgevaardigde won de finale in de OK-Junioren en is daarmee uiteraard de eerste leider in de tussenstand. Zijn merkgenoot Joe Turney won in de OK en maakte daarmee het Kart Republic feestje compleet.
Het Europees kampioenschap karting voor de OK en OK-Junioren bestaat dit jaar uit vier wedstrijden waarvan de eerste afgelopen weekend in Valencia werd verreden. Onder de Spaanse zon maar met een stevige bries op de snoet verschenen in totaal 169 rijders aan de start, waarvan vijf met de Belgische vlag achter hun naam.
OK-Junioren: Thibaut Ramaekers klasse apart.
Thibaut Ramaekers
Thibaut Ramaekers
Thibaut Ramaekers verkeert in bloedvorm. De Kart Republic rijder die uitkomt voor het Belgische VDK Racing kwalificeerde zich keurig in de top tien en vocht zich in de heats richting de kop van de tussenstand. In de Super Manche op zondagvoormiddag trok onze landgenoot het laken naar zich toe en verzekerde hij zich van een plaats op de eerste rij voor de finale. Daarmee startte Ramaekers aan de buitenkant wat in Valencia altijd wat nadelig blijkt te zijn. Hij viel dan ook terug naar P4 maar peuzelde ronde per ronde een concurrent op en na vier rondjes lag Ramaekers weer aan kop van de wedstrijd, voor goed ditmaal want niemand zag de Belg nog terug. Oleksandr Bondarev werd tweede, Lewis Wherrell derde.
Ook voor Dries Van Langendonck zag het er lange tijd goed uit. De Limburger verzekerde zich van een kansrijke vijftiende startplaats voor de finale maar zou uiteindelijk uitvallen. De Energy Corse piloot besloot de finale daarmee als voorlaatste. 
OK: Inhaalrace brengt Joe Turney de zege
Joe Turney
Joe Turney
Gabriel Gomez leek de grootste kanshebber op eremetaal in de OK klasse. De Braziliaan toonde zich vanaf de kwalificaties bloedsnel en won ook zijn Super Manche, wat hem de pole voor de finale opleverde. Met René Lammers op de tweede plaats, Tomass Stolcermanis op drie, Jan Przyrowski op vier en Alex Powell op vijf kregen we bovendien vijf verschillende merken in de top vijf. Gomez kende de beste start en reed de eerste zes ronden aan de leiding maar moest die uiteindelijk aan Joe Turney laten. De Brit was als zesde gestart maar kende een verschroeiende openingsfase, nam de leiding over en behield een marge die voldoende bleek om niet meer bedreigd te worden voor de zege. De strijd achter Turney barstte daarentegen wel in alle hevigheid los met Przyrowski en Lammers die de laatste twee podiumplaatsen opeisten. Gomez moest genoegen nemen met P4 en ziet een sterk weekend niet beloond worden met een podium. Zijn dominantie in de heats en winst in de Super Manche brachten hem samen met een vierde plaats in de finale wel genoeg punten op om leider in de tussenstand te worden, met drie punten bonus op Lammers en 13 op Turney.

Met Thomas Strauven, Lenn Nijs en Ean Eyckmans namen ook drie landgenoten deel in de OK klasse. Alle drie haalden ze de finale waarbij Strauven met zijn 12e plaats het meeste reden tot vieren heeft. Strauven stapte net voor de start van het EK over van Ricky Flynn Motorsport naar Kart Republic en moest zonder al te veel voorbereiding aan het weekend beginnen. Hij kwalificeerde zich als 29e en vocht zich doorheen het weekend richting de top tien. Ean Eyckmans zat er vanaf de start van het weekend prima bij met een dertiende chrono, viel een beetje terug na de heats en mocht als negentiende aan de finale beginnen. In de buik van het peloton kon Eyckmans geen potten breken. Hij werd 21e, al zat er ongetwijfeld meer in. Datzelfde geldt voor Lenn Nijs die opnieuw wist door te stoten naar de finale maar na contact met een concurrent een penalty kreeg die hem terugwierp naar de 34e plaats.

In het weekend van 21 mei gaat de EK campagne verder. De karavaan trekt dan richting Tsjechië voor ronde twee van het kampioenschap. 

Foto's: CIK FIA
 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 27 maart 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons