van der Horst

Thierry Neuville gediskwalificeerd na onregelmatigheden tijdens verkenningen

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville heeft een bewogen Safari rally achter de rug. Eerst moest onze landgenoot opgeven na een breuk aan de ophanging. Hij keerde een dag later terug in de rally en werd uiteindelijk nog 8ste algemeen en won de power stage. Maar deze uitslag werd nadien van de tabellen geveegd wegens onregelmatigheden binnen het team na de verkenningen.
Volgens de stewards werd een onbevoegd persoon gezien die na de verkenningen op enkele KP's reed die tijdens de rally zouden worden gebruikt. En dat is verboden. De persoon bevond zich zonder toestemming op privéterrein en werd op twee verschillende dagen op twee verschillende locaties gespot.

Neuville gaf aan de stewards toe dat hij op de hoogte was van de feiten en het feit dat hij aan die persoon hulp had gevraagd om na te gaan waar mogelijk stenen waren verplaatst tijdens de doortocht van de verkenningen.

Volgens artikel 35.4.2 van de FIA WRC Sporting Regulations 2023 kan dit alleen maar met de uitdrukkelijke toestemming van de koersdirecteur en de FIA, behalve te voet. Het resultaat is dat Neuville zijn punten van de achtste plaats verliest, bovenop de vijf extra punten die hij verwierf door het winnen van de power stage.

Door deze start verliest onze landgenoot 9 punten en duikt van de tweede naar de vijfde plaats in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Ook Oliver Solberg en bijrijder Elliott Edmondson kregen op zondagavond nog twee minuten straftijd aan hun broek voor het gebruik van één band meer dan hun toegewezen aantal van 26. De straf van twee minuten had geen invloed op de algemene positie van de Noor. Kajetanowicz won de WRC2 en de achterstand van Prokop op Solberg was groot genoeg om de Zweed zijn tweede plaats te laten behouden. Door het wegvallen van Neuville werden Kajetanowicz, Solberg en Prokop nog respectievelijk achtste, negende en tiende algemeen.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op maandag 26 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons