van der Horst

Rallye Monte Carlo: Thierry Neuville soeverein leider

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville is de soevereine leider na de eerste volle wedstrijddag in de rally van Monte Carlo, de seizoensopener van het WRC. De Belgische Hyundairijder sloeg vooral op vrijdagochtend een stevige bres. Hij heeft driekwart minuut voorsprong op het duo Fordrijders Sebastien Ogier en Ott Tänak.
Neuville was vrijdagmiddag minder autoritair dan 's ochtends maar opende toch met een stevige besttijd. Maar Sebastien Ogier kon daarna de kloof toch dichten tot driekwart minuut. De Franse wereldkampioen nam zelfs de tweede plaats over van Ott Tänak die een mindere tijd neerzette op KP8, de slotproef van de dag. Ook Neuville kende daar een klein probleem. In een haarspeldbocht sloeg de motor af. De turbo sloeg niet meteen terug aan. Neuville moest het systeem resetten en verloor zo een paar tellen.

De Oostkantonner heeft nu een voorsprong van 45'1 seconden op Ogier. De Fransman verloor vrijdagochtend wel een veertigtal tellen toen hij even vast zat in een gracht. Tänak volgt op 45'4 seconden en plaatst zo een tweede Ford op het virtuele podium.

De rest volgt al ruime afstand. Jari-Matti Latvala heeft al een achterstand in zijn Toyota Yaris van ruim twee minuten. Dani Sordo kijkt zelfs aan tegen een verlies van bijna drie minuten op zijn Belgische teamgenoot.

Nadat Hayden Paddon (Hyundai i20) en Stéphane Lefebvre (Citroën C3) donderdag al werden uitgeschakeld, moesten ook Juho Hänninen (Toyota Yaris) en Kris Meeke (Citroën C3) hun wagen op kant zetten. De Fin en de Brit gingen beide in de fout en liepen daardoor schade op.

In WRC2 staat er geen maat op Andres Mikkelsen. De Noor heeft in zijn Skoda Fabia R5 al twee en een halve minuut voorsprong op zijn Zweedse teamgenoot Pontus Tidemand. 

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 20 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons