van der Horst

Ypres Rally: Thomas Martens maakt in Ieper debuut op Belgische bodem

Thomas Martens
Thomas Martens
Voor Thomas Martens breekt eind deze maand een belangrijk moment aan. De vandaag achttien jaar geworden Hasselaar zal in Ieper debuteren in het BRC met een Renault Clio Rally 5. Het wordt voor Martens het debuut op Belgische bodem, na tot op heden enkel in Scandinavië aan de slag te zijn geweest.
Gesteund door familie, vrienden, sponsoren en andere genodigden, sprak Thomas Martens afgelopen woensdag bijna vierhonderd aanwezigen toe in Lommel. Het doel; alle mensen in de zaal de passie en liefde voor de rallysport doorgeven, een microbe waar Thomas en zijn vader Koen al jaren door gebeten zijn. 

Thomas Martens
Thomas Martens
Op vierjarige leeftijd stapte Thomas Martens op Karting Genk voor het eerst in een kart. Met de steun van Team GKS, doorliep Martens alle Rotax klassen, maar werd hij ook door de RACB geselecteerd om in 2019 in de FIA Academy Trophy aan te treden. Al snel werd de focus op de rallysport gelegd en al even snel werden de ambities uitgesproken. Wereldkampioen rally worden, niets meer en niets minder. Daarvoor trok Martens al op elf jarige leeftijd naar Scandinavië. The Ginger One leerde er de kneepjes van het vak op zowel onverharde als ijzige ondergrond en dat onder leiding van Jarkko Miettinnen. 

Thomas Martens
Thomas Martens
Zeven jaar na zijn eerste meters in een auto breekt eind deze maand opnieuw een belangrijk moment aan. Martens zal debuteren in het Belgian Rally Championship en dat meteen op de verraderlijke klassementsproeven rond de Menenpoort in Ieper. Hoewel de ambities verder reiken dan het BRC, zal de rally van Ieper toch voornamelijk een les zijn. "De ervaring op asfalt is tot nu toe eerder beperkt gezien de rally's waar ik al aan deelnam enkel op onverhard verreden werden. We plannen daarom ook nog meer deelnames aan het BRC, later dit seizoen om ook op asfalt het beste van mezelf te geven."

Met Eddy Smeets in het co-rijderszitje, staan er dit jaar ook nog twee WRC afspraken op de planning. "Het Belgisch kampioenschap is een mooi en sterk bezet kampioenschap, maar de focus ligt op asfalt. Op de Sezoensrally na, zijn alle rally's op verhard, in het WRC is net een asfalt rally eerder uitzonderlijk. We blijven daarom ook actief in het Finse kampioenschap en rijden de WRC rally van Letland en Finland."

Foto's: Thomas Martens

 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Belgian Rally Championship op dinsdag 11 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ardeca Ypres Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons