van der Horst

Tiago Monteiro maakt comeback in Suzuka

Tiago Monteiro
Tiago Monteiro
415. Zoveel dagen had Honda-fabrieksrijder Tiago Monteiro nodig om de gevolgen van diens hogesnelheidscrash tijdens een test op 6 september 2017 in Barcelona achter zich te laten. De Portugees maakt volgend weekend ter gelegenheid van de WTCR JVCKenwood-meeting in het Japanese Suzuka dus zijn debuut in het WTCR, nadat eerst onze landgenoot Benjamin Lessennes en recent in de dubbele China-afspraak ook Ma Qing Hua de door Boutsen Ginion Racing gerunde Honda Civic Type R TCR met het nummer 18 de sporen hadden gegeven. De risicovolle seizoenafsluiter in Macau laat Monteiro evenwel aan zich voorbij gaan.
Tiago Monteiro met Boutsen-Ginion-teammaat Tom Coronel
Tiago Monteiro met Boutsen-Ginion-teammaat Tom Coronel
Monteiro, die bij diens crash als gevolg van een remfalen ernstige hoofd- en nekkwetsuren opliep met onder meer lang aanslepende zichtproblemen als gevolg, vreesde zelfs even nooit meer te zullen kunnen racen. De 42-jarige piloot uit Porto is dan ook bijzonder opgelucht na dertien maand zwaar revalideren eindelijk zijn door werkgever Honda vacant gehouden plaats naast Boutsen Ginion Racing-teamgenoot Tom Coronel te kunnen innemen.

Tiago Monteiro
Tiago Monteiro
"Ik weet niet eens hoe uit te leggen hoe goed het aanvoelt terug van weggeweest te zijn" aldus de 42-jarige Portugees. "D'r waren momenten dat het er erg slecht uit zag maar het geloof dat deze dag ooit zou aanbreken zette er me toe aan nog harder aan mijn comeback te werken. Het hele jaar naar de racemeetings  komen - tijdens dewelke hij belofte Lessennes als coach en mentor bijstond - nvdr - en andere mensen mijn job zien klaren, verscheurde me vanbinnen. Het zou me dan ook niet verwonderen dat Suzuka een bijzonder emotioneel moment wordt. Het feit dat ik mijn comeback in Suzuka maak, thuisbasis van Honda, en dezelfde omloop waarop ik in 2012 met hen in het WTCC in zee ging, maakt het allemaal nog specialer; een groots moment ook om hen te bedanken voor hun steun tijdens mijn hele revalidatieperiode.

Op sportief vlak stel ik me geen doel voorop, ik wil me amuseren, rustig de draad opnieuw opnemen, acclimatiseren vooraleer in 2019 voltijds in de serie terug te keren. Op advies van de dokters die ik net als mijn familie en supporters erg dankbaar ben, kom ik in Macau niet aan de start."


Foto's: Honda Racing & Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op woensdag 17 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Suzuka.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons