van der Horst

Tijd voor de 24 Uur 2CV/C1… van Magny-Cours

2CV Racing Cup
2CV Racing Cup
Als we het over de oh zo populaire 2CV Racing Cup en C1 Racing Cup hebben, dan denken we uiteraard aan de 24H2CV! De dubbele race rond de klok in de herfst op Spa-Francorchamps is en blijft de belangrijkste wedstrijd van de beide competities, maar in 2023 staat er een tweede 24-uursrace op het menu, met de 24 Uur van het Circuit de Nevers Magny-Cours, in de Franse regio van de Nièvre! Komende zondag om 14u30 nemen niet minder dan 45 2CV en C1 de start van een wedstrijd die op pinkstermaandag zal eindigen.
De uitdaging is behoorlijk, want een tweede race over 24 uur op de kalender van de 2CV Racing Cup en de C1 Racing Cup, die het op de piste steeds samendoen, kon enkel maar slagen indien de teams er positief op zouden reageren. En kijk: niet minder dan 45 wagens zien we aan de start van de race in het hartje van Frankrijk, wat maakt dat de uitdaging volbracht is. De teams zakken dus af naar het Franse circuit, waar tussen 1991 en 2008 de Franse Grand Prix F1 verreden werd.   
 
Het eerste doel van de teams in de aanloop naar de eerste 24-uursrace van het seizoen, was om zo homogeen mogelijke teams samen te stellen, van drie, vier, vijf of meer rijders. Uiteraard zien we dan ook behoorlijk wat verschillen met de deelnemerslijst van Circuit Zolder, waar de eerste afspraak van het seizoen plaatsvond. De winnaar in Limburg, de #16 The Golden Horse 2 is voor Jean-Pierre Blaise, Sébastien Piette en Pierre Dupont, terwijl de troepen van André Blaise de #14 The Golden Horse 1 aan Martin Businaro, Georges Cremer, Gérard Schmidt en de baas toevertrouwen.
 
Tegenover de gele bolides, zien we een reeks sterke tegenstanders, met onder meer de #2 Crash by Kimy Racing Team van Raphaël van der Straten, Alain Boveroux en Michael Berben, de #4 P4M1 van Philippe Marquet, Théo Lenoir, Marc de Well en Dominique Speleers, de #6 RTA van Mathieu Devos, Michael Jassogne en Clément Nopère, de #10 JMCE 10 van Léonard en Etienne Licops met Patrice Lacroix, de #17 Team Seventeen HAFA van Christian Tiggeler, Alec Graham en David O’Keefe, de #33 van Médhi-Rik Bouchereau, Laurent Bressan en Yves De Kelper, of nog de #60 Team Crespin de Claude, Bernard en Michel Crespin, samen met Emmanuel Henry.
 
Magny-Cours is ook de start van de competitie 2023 voor het #70 CGS-racingteam, die van de 24-uursraces hun specialiteit hebben gemaakt. Christophe Hooreman doet het met David Dermont, Steve Hooreman en Gary Adnitt, en een zekere Mathieu Detry! Dat zijn uiteraard ook kanshebbers op een sterk resultaat.
 
Uiteraard zijn er ook echte outsiders, waaronder de #22 Wamb Racing (Busschaert-Busschaert-Hertsens-Francis), de #26 Wacky Racers (Lacoste-Lachaud-Bolland-Bourdon), de #42 DP Racing (Demoulin-Demoulin-Demoulin-Palate), of de #50 BTEK Racing (Chanu-Claudel-Tournade-Carle). We kijken ook naar een zekere Burton in categorie Xpérimental, met de #78 Gascard Speed Organisation van Gascard-Vanderfeesten-Coppieters, een Prototype, de #90 2CV van Feu met Brethenoux-Lercher-Berue-Brisse, en een echte klassieker, de #13 2CV Passion van Chenier-Sailly-Ehrhardt-Rousse-Orel.
 
Mooi volk in C1!
 
C1 Racing Cup
C1 Racing Cup
Ook in C1 zijn troepen herschikt. Om het op te nemen tegen de regerende kampioenen en de winnaars van de laatste editie van de 24 24H2CV, in casu de #228 Gaban Motorsport van Andy Gaban, Ian Vaeremans, Lancelot en Maxime Alsteens, zijn heel wat teams versterkt. De wagen van BRV-Racing, met Bruno VER achter het stuur van de #266, maar de Frédéric George, Kenny Herremans, die we kennen uit de GT4 European Series, en Beitske Visser! De 28-jarige Nederlandse heeft er al seizoenen in de Formula Renault 3.5, de GP3 Series, de W Series, maar ook het FIA WEC opzitten, met onder meer twee deelnames aan de 24 Uur van Le Mans! Dat moet vuurwerk geven in een… raceversie van de C1!
 
In de #299 BE GSL Racing 2, zien we Louis Gysembergh, Federico Nardi en Evan Becerra, en niemand minder dan Kevin Caprasse. Tristan Földesi, Calvin De Groot en Mathias Ronzani doen het met hun drie in de #276 Oeste Kart Verde.
 
Andere toppers zijn de #219 KMD 219 van Chloé Van Hove, Thomas Vanloocke, José Close en Eric Van Bael, de #223 Kimy Racing van Régis en Arnaud Matot, Gaël Frère en Julien Lefevre-Bauthière, de #258 Canal Performance van Manuel Canal-Robles, François Jeukenne, Steve Gathy en Maverick Dessy, en de #282 BRV-Racing van Jef Van Mechelen, Ron Bussels, Dimitri Van Hecke, Jentsen Adriaenssens en Kenneth De Maeyer.
 
In de Nevers op het circuit van Magny-Cours, kunnen er na 24 uur wedstrijd ook verrassingen zijn en dan denken we aan de #226 Ca Roule Racing (Laloux-Laloux-Cheriet-Chambon-Loly), de #230 CGS-racingteam (Godinas-Spiertz-Delanaye-Massin), de #231 Gaban Motorsport 2 (Sanders-Vannerom-Moerenhout-Gallina), de #241 EagleCar (Dumont-Corbisier-Cagnina), de #248 KG Racing by Beaufort (Soussan-Bender-Bever-Henry), de #252 The Art of MH Racing (Branke-Uber-Keller-Korbel), de #255 FF Warner Experience (Sordini-Tomasoni-Palmiotta-Ragonesi), de #264 TC Racing by Kimy RT (Le Leu-Devis-Lavigne-Lavigne), of nog de #271 Oeste Kart Laranja (De Vlaeminck-Bijnens-Baert). Deze lijst is niet eens volledig!
 
We zien ook heel wat vrouwen met naast Beitske Visser en Chloé Van Hove, ook Evelyne François en Margaux Liagre in de #222 Angels & Speed4Fun, Sonia Gysembergh in de #245 BE GSL Racing 1, maar ook Kissy Van Den Plas in de #278 PK 4 Fun. Komaan dames!
 
De kwalificaties van de 24 Uur van Magny-Cours vinden plaats op zaterdag tussen 18u30 en 20u30, terwijl de start zondag om 14u30 gegeven wordt.

2CV & C1 Racing CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 24 mei 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons