van der Horst

Timerzyanov nu ook voorlopig primus in wereldkampioenschap

Timerzyaniov - Peugeot 208 Supercar
Timerzyaniov - Peugeot 208 Supercar
Hansen Motorsport heeft de overstap van Citroën naar Peugeot blijkbaar zeer goed verteerd. Tweevoudig Europees kampioen, de Rus Timur Timmerzyanov, heeft tijdens de eerste twee kwalificatiereeksen op zaterdag telkens de snelste chrono neergezet en leidt voorlopig de debatten in Portugal met het maximum van de punten.
  • MF Racing
Een historisch moment vandaag in het Portugese Montalegre. De eerste manche voor het wereldkampioenschap Rallycross is vandaag op gang geschoten. Zoals we reeds schreven in de voorbeschouwing lopen het WK en het EK door elkaar en vanaf de tweede manche eind mei in het Engelse Lydden Hill zullen nog een pak wagens de reeds indrukwekkende startlijst komen versterken.

Petter Solberg - Citroën DS3 Supercar
Petter Solberg - Citroën DS3 Supercar
Slecht nieuws kwam er meteen uit het kamp van het Monster Energy World RX Team waarin Liam Doran en ploegmaat Skorupski vandaag niet aan rijden toe kwamen wegens problemen met de wagens. Wie wel meteen toptijden draaide was uitredend Europees kampioen Timerzyanov die meteen tweemaal de snelste chrono neerzette. In de eerste heat was hij in zijn Peugeot 208 een fractie sneller dan de Citroën DS3 van Petter Solberg en de Ford Fiësta van Bakkerud. De Volkswagen Polo van Heikkinen volgde in vierde stelling voor de tweede Peugeot 208 van Timmy Hansen. Een uitstekende zevende plaats was er voor onze landgenoot Koen Pauwels.

In de tweede kwalificatieheat was de snelste tijd opnieuw voor de Rus, maar daarvoor moest hij eerst zijn voornaamste opponent Solberg opzij zetten. Ditmaal met 2/10 seconde voor een voortreffelijke Nitiss met een Fiësta van Eriksson en de VW Polo van Marklund. Heikkinen en Bakkerud maakten de top 5 rond met alweer een puike Koen Pauwels op de zesde plaats.

Marklund - VW Polo Supercar
Marklund - VW Polo Supercar
In rallycross is het de bedoeling om de vier kwalificatiereeksen zonder kleerscheuren door te komen. Vroeger waren er drie kwalificatiereeksen waarvan de twee beste in rekening werden gebracht. Nu tellen alle vier de reeksen en zijn er telkens punten te verdienen. Zodoende komen de meest regelmatige rijders in aanmerking voor een plaats in de halve finales. Zodoende heeft Koen Pauwels met zijn voorlopige zesde plaats reeds een mooie kans om morgen minstens de halve finales te halen. Timerzyanov, Bakkerud, Nitiss, Heikkinen en Marklund gaan hem vooraf, maar achter hem staan kleppers zoals Hvaal, Scott, Theuil, Solberg en Hansen. Nog een landgenoot, Jos Janssen staat ook op een verdienstelijke twaafde plaats en de voorlopige laatste plaats voor een halve finale voor Tohil, Karlsson en Villeneuve die niet goed aan het kampioenschap is begonnen.

Op zondag staan nog twee kwalificatiereeksen op het programma, gevolgd door de halve finale en de uiteindelijke finale.

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op zaterdag 3 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Montalegre.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons