World RX Zweden: Timmy Hansen neemt leiding over van broer Kevin

Timmy & Kevin Hansen
Op de mythische omloop van Höljes in Zweden stond afgelopen weeekend de tweede race van het World RX op het programma, samen met de RX2e en de RX3. Ook de Euro RX1 reed er zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De broers Hansen deden in de hoogste klasse de beste zaak terwijl onze landgenoten een prima weekend kenden. Enzo Ide pakte na een knappe wedstrijd net naast het podium terwijl Kobe Pauwels zijn eerste podium pakt in RX3. Guillaume De Ridder kende een minder goed weekend in het elektrische RX2e,maar blijft niettemin leider in het kampioenschap.
Enzo Ide, Kobe Pauwels & Guillaume De Ridder
De broertjes Hansen blijven de tussenstand van het WK beheersen. Nadat Kevin in Barcelona nog won voor Timmy, waren de rollen in hun thuisland omgekeerd. Zodoende diepen ze hun voorsprong in het kampioenschap wat verder uit. Ondanks het feit dat de familie Hansen niet overheersten tijdens de kwalificaties, waren ze wel bij de les tijdens de halve finales en finale. Met twee snelste heats voor Johan Kristoffersson en één voor Timmy Hansen en Kevin Abbring mochten we ons aan zeer geanimeerde finales verwachten. In de eerste halve finale was het Timmy die met de Peugeot 208 het laken naar zich trok en won voor Niclas Grönholm, Kevin Abbring in de Renault Mégane en Juha Rytkönen in
Kristoffersson versus Hansen
diens Ford Fiesta. De Finse Hyundai-rijder werd na de meet echter bestraft omdat hij in duel met Hedström in de jokerlap buiten de piste ging rijden. Zodoende werd Abbring tweede en kon Rytkönen in extremis nog naar de finale. De tweede halve finale had normaliter voor Kristoffersson moeten zijn, maar de regerende wereldkampioen reed lek en moest zijn Audi S1 naar de kant sturen. Kevin Hansen nam over en won voor Krisztián Szabo in de Huyndai i20 en onze landgenoot Enzo Ide in tweede Audi S1.
Opnieuw zege voor Hansen Motorsport / Ide pakt knappe vierde plaats
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Vijf verschillende merken in de grote finale waarin Timmy zijn eerste zege van het seizoen behaalde voor broer Kevin en de verrassende Nederlander Kevin Abbring in de Renault Mégane RS van Unkorrupted. Onze landgenoot Enzo Ide reed een knappe race en liet Szabo en Rytkönen achter zich. Met een vierde plaats viel hij net naast het podium op anderhalve seconde van de derde plaats. Tijdens de finale moest de Audi-rijder maar drie tellen toegeven aan de uiteindelijke winnaar. Ide is dus rijp voor een podiumplaats. Verliezer van de dag is ongetwijfeld Kristoffersson die voor het eerst in lange tijd naast het podium mikte en nu vanuit een vijfde plaats in de tussenstand een inhaalbeweging moet maken op zijn landgenoten Timmy en Kevin Hansen die momenteel het kampioenschap leiden.

RX2e: Winst voor Kallio / de Ridder blijft leider
Kallio, McConnell & De Ridder
RX2e was voor de Fin Jesse Kallio die een gans weekend de snellere was van de rest. Ook tijdens de halve finales en de finale was hij de snelste van het pak. De pole was voor McConnell, maar Kallio schoot het snelst uit de startblokken en pakte de leiding voor McConnell. De Ridder was reeds na de start gaan jokeren en reed een mooie inhaalrace. Op het einde van de finale verloor hij wat tijd en werd uiteindelijk nog vierde na Kallio, McConnell en debutant Isak Sjökvist. Onze landgenoot blijft na zijn volle puntenoogst in Barcelona aan de leiding in de tussenstand, maar zijn voorsporong is geslonken tot één puntje op Kallio en twee punten op McConnell. Het wordt dus een spannende bedoening in de elektrische klasse.

RX3: Kobe Pauwels op een zucht van de zege
Winst voor Yury Belevskiy en eerste podium voor Kobe Pauwels
Onze 16-jarige landgenoot Kobe Pauwels trekt de positieve lijn door na zijn schitterend debuut in Barcelona. 21 piloten tekenden paraat op de legendarische omloop van Höljes voor de tweede manche van het Euro RX2, de vroegere Super1600. Zijn Russische teammaat bij Volland Racing, de ervaren Rus en regerend kampioen, Yury Belevskiy is momenteel de meest regelmatige van het peloton en scoorde nu reeds tweemaal op rij een clean sheet en staat dan ook riant aan de leiding. Tijdens de kwalificaties kwam onze landgenoot uit op een zevende plaats nadat hij tijdens de laatste kwalificatie met pech aan de kant moest. Hij kon gelukkig via de andere goede drie resultaten naar de halve finales, maar moest starten vanop de vierde plaats. Hij verloor in derde positie wat tijd achter de Skoda van Ligur waardoor hij op gelijke hoogte kwam met de Audi van Shigabutdinov toen deze uit de joker kwam. De Rus duwde Pauwels in de kant waardoor hij
Yury Belevskiy versus Kobe Pauwels
pas als vierde over de meet kwam. De Rus werd bestraft en verloor zijn derde plaats aan Pauwels die hierdoor voor de tweede maal op rij in de finale stond. Ditmaal op een vrij ondankbare en moeilijke vijfde plaats op de derde startrij. Vier van de zes wagens waren Audi A1 uit de stal van Volland Racing met Belevskiy en Knyazev op de eerste startrij. Belevskiy pakte een kopstart voor Knyazev en de Skoda’s van Ligur en Cerny. Pauwels koos de goede kant en ging als eerste de joker in, gevolgd door Litwinowicz. Pauwels had na de joker een vrije baan en klokte de snelste chrono. Hierdoor liep hij in het leidende trio dat nog moest gaan jokeren. Rond half wedstrijd lag hij zelfs virtueel aan de leiding. Maar hij werd een tweetal ronden opgehouden door de Cerny in de Skoda waardoor de leider opnieuw wat meters winst kon boeken. Uiteindelijk kwam hij als tweede over de meet op 53/100 van de winnaar.

Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels“Een gemiste kans voor een eerste zege, maar als ik terug blik op de races en de startposities tijdens de halve finale en de finale ben ik zeer gelukkig met mijn tweede plaats en mijn eerste podium van mijn eerste seizoen op dit niveau. Belevskiy scoort nu reeds tweemaal op rij het maximum van de punten en hij wordt mijn target. Ondanks zijn tweede plaats verliest Pauwels wat punten tegenover de concurrentie door ondermeer het feit dat hij de vierde kwalificatiemanche geen punten scoorde. Desondanks blijft de youngster en Benjamin van het veld op een schitterende tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Euro RX1: Marklund zet zichzelf buiten spel
Anton Marklund - VW Polo
In Zweden was de Euro RX1 aan zijn eerste wedstrijd toe en met een startveld van 24 wagens was het drummen om in de halve finales en finale te komen. Er zaten met Anton Marklund, Andreas Bakkerud en Janis Baumanis enkele namen tussen die we kennen van het wereldkampioenschap. Tijdens de kwalificaties stond er geen maat op de suprematie van de Zweedse thuisrijder Anton Marklund in diens zeer potente VW Polo. Hij won de eerste drie heats, maar in de vierde ging het mis en ging de Zweed verschillende malen over de kop na een inschattingsfout. De wagen kon niet meer worden hersteld en zodoende gingen de meeste munten van de kwalificaties richting de Noorse VW Polo-rijder Thomas Bryntesson. Deze won zijn halve finale voor de Fransman Jean-Baptiste Dubourg in diens Peugeot 208 en de Noor Andreas Bakkerud in de Skoda Fabia. De andere halve finale werd gewonnen door Jonathan Pailler in een Peugeot 208 voor Csucsu (Renault Clio) en Karai (Audi S1). Uiteindelijk won de Noor ook nog de finale voor Dubourg en Bakkerud waardoor Bryntesson de volle puntenpot pakt en eerste leider wordt in Euro RX1.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 23 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sweden.