van der Horst

Titanic Rit Kasterlee: Voorbeschouwing van de organisatoren

Ook in 2023 bijt de Titanic Rit, in de versie “Kasterlee”, de spits af in het Vlaamse regionale kampioenschap Rittensport. Het wordt zaterdag 25 maart de 41ste editie van deze rit, georganiseerd door RT Titanic. Voor het overige wijzigt er weinig aan het concept. De Titanic Rit is een oriëntatiewedstrijd verreden over de openbare weg, over een geheim gehouden route van ongeveer 100 kilometer en verdeeld over twee delen. De deelnemers proberen het in het roadbook beschreven traject zo correct mogelijk te volgen.
  • LTF
Er zijn onderweg controles en wie die mist, of er zich te vroeg of te laat aanmeldt, die vangt strafpunten. De winnaar is uiteraard diegene die een trajectkaart met zo weinig mogelijk fouten kan voorleggen. Ook het wedstrijdcentrum blijft in de “De Notelaar”, vanwaar de rit de ruime omgeving van Kasterlee zal aandoen met passages in Geel, Olen, Retie en Dessel. We kunnen er voor deze eerste wedstrijd van het seizoen, van uitgaan dat alle toppers en routiniers in de discipline zullen aanwezig zijn. Verheugend is ook dat er een mooi peloton aan nieuwelingen en recreanten present zullen tekenen.

KASTERLEE... een bezoekje waard

Kasterlee, gelegen in het oosten van de provincie Antwerpen, ook het land van de Kleine Nete genoemd, telt momenteel een kleine 20.000 inwoners en baadt in het groen met tal van uitgestippelde wandelroutes. Ook tijdens het fietsen lijken de uitzichten eindeloos en is de natuur er onwezenlijk mooi. Het glooiende landschap met tal van verharde plattelandswegen en uitgestrekte weilanden typeert deze Kempense gemeente. Zo kan je er onthaasten in de Netevallei waar je het kabbelend water van deze rivier volgt, terwijl je onderweg passeert via het pittoreske Millekesburggetje, de statige Keeses Molen en het kleine openluchtmuseum Heemerf ‘Waaiberg’.

De man van Kasterlee

Misschien gaat uw voorkeur eerder uit naar tv-presentator Hans Otten, of naar voormalig profvoetballer Joos Valgarens? Maar één van de mannen van Kasterlee is gekend op een heel ander gebied. Mogen wij monseigneur Jozef Noyens naar
voren schuiven? Als u al eens aan een lekker glaasje bier van de abdij van Tongerlo nipte, dan is hij uw man! Wat heeft Tongerlo dan te maken met Kasterlee? Wel, lange tijd was hij het gezicht van de witte paters Norbertijnen. Zijn verwezenlijkingen zijn niet niks. Hermenegild Jozef Noyens werd geboren in Kasterlee op 2 november 1932 en in 1956 tot priester gewijd. De Norbertijn werd prelaat, pastoor, abt van de abdij van Tongerlo, en uiteindelijk abt-generaal van de Norbertijnen, dat is de officiële vertegenwoordiger van de orde in Rome. Zijn roots, die lagen in Kasterlee. Monseigneur Noyens overleed in 2019 en inderdaad, zijn uitvaart vond plaats in de abdij van Tongerlo.

Persbericht VAS RallyDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op donderdag 23 maart 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons