van der Horst

Titelstrijd in Belcar na 24H Zolder

Finish 2017 24 Hours of Zolder
Finish 2017 24 Hours of Zolder
Het feit dat er tijdens de 24 Hours of Zolder dubbele punten te verdienen zijn kan voor grote verschuivingen zorgen binnen het Belcar kampioenschap of zelfs bijna in een definitieve plooi leggen. We zetten de titelpretendenten even op een rij. Een feit is wel zeker dat na de recent verreden 24 Hours of Zolder de spankracht binnen het kampioenschap in de Klassen een flinke deuk heeft gekregen. In de vijf Klassen zijn de kampioenen nog niet gekend, maar het verschil met de concurrentie is aanzienlijk. Maar voor het algemene kampioenschap zit er nog een spannend slot aan te komen.
  • Dreamdrive
François Bouillon, Frédéric Vervisch en David Houthoofd
François Bouillon, Frédéric Vervisch en David Houthoofd
De puntentelling binnen het algemeen klassement is een samentelling van de punten, verworven van de uitslagen algemeen en de uitslagen in de Klasse. Algemeen krijgt de winnaar 10, aflopend naar 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 en nog 1 punt voor alle wagens die de finish bereiken. In de Klasse krijgt de winnaar 25 punten, de tweede 18 en de derde 15. De rest moet zich tevreden stellen met  12, 10, 8, 6, 4, 3, 2 en 1 punt. Er zijn dus maximum 35 punten per wedstrijd te rapen. Tijdens de 24 Hours of Zolder worden deze echter verdubbeld en worden er 50% na 6 uren, 50% na 12 uren en nog eens 100% aan de eindmeet uitgedeeld. De troepen van Scuderia Monza by DVB Racing zijn er in geslaagd om de volle puntenpot binnen te halen door aan de leiding algemeen te toeven na de drie puntendelingen. In de Klasse 1 geldt dit ook voor MExT Racing Team.

Belcar algemeen: Nog verschillende titelkandidaten met Mc Donald's Racing, MExT Racing Team en Scuderia Monza by DVB Racing als fovorieten

DVB Racing team, winnaars 2017 24 Hours of Zolder
DVB Racing team, winnaars 2017 24 Hours of Zolder
In het algemene klassement stond de Norma van Mc Donald’s Racing voor de 24H Zolder aan de leiding met vijf punten voorsprong op de Porsche van No Speed Limit. Deze laatste ging de muur in tijdens de regenbui en scoorde 0 punten. Bouvy & co vallen uit de top 10 en zijn de grote verliezers van het weekend. De troepen van François Bouillon, David Houthoofd & Frédéric Vervisch reden een zeer regelmatige race, scoorden telkens tijdens de tussenspurts en werden tweede algemeen. Zij blijven aan de leiding van het kampioenschap en diepen hun voorsprong van vijf punten verder uit tot negen punten. De tweede in de tussenstand is nu de Norma van Scuderia Monza by DVB Racing met Frank & Hans Thiers en Jeffrey Van Hooydonk. Zij kregen versterking van youngster Gilles Magnus die een van de revelaties is van deze etmaalrace en Christophe Corten. MExT Racing Team, de
McDonald's Racing - Norma M20 FC
McDonald's Racing - Norma M20 FC
ploeg rond de broers Wauters en Xavier Stevens, versterkt door team owner Lieven Goegebuer en de razendsnelle Dries Vanthoor scoorden vol in hun Klasse en werden knap vijfde algemeen. Ze pakken wel de punten van de vierde plaats gezien de Zwitserse Ligier in de gastklasse reed en dus geen punten scoorde. Zij doen een schitterende zaak in het kampioenschap en komen van de zesde naar de derde plaats op een half puntje van de Scuderia Monza by DVB Racing. PG Motorsport moet een plaats inleveren en gaat van drie naar vier op 21 punten van de leiders. Comparex Racing by EMG blijft vijfde (114,5) voor QSR Racing (112,5), Belgium Racing (107,5), Carrosserie Vannerum (106), Deldiche Racing by JDC Events (102,5) en Convents Racing die de voorlopige top 10 afsluit.

Wie wordt kampioen 2017? Wordt Deldiche Racing by JDV Events scheidsrechter van dienst?

Deldiche Racing by JDC Events - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JDC Events - Norma M20 FC
Nog één race te gaan en nog 35 punten te verdienen. Ondanks het feit dat er nog meerdere teams mathematisch kampioen kunnen worden, beperken we ons tot Mc Donald's, MExT en Scuderia Monza. Met een verschil van amper 10 punten binnen de top 3 moeten we daar de toekomstige kampioen zoeken. Twee Norma's tegen één Porsche. Dat wil zeggen dat er voor de algmene zege een ongelijke strijd zal zijn gezien de Norma's sneller zijn. Maar dat hoeft niet persé een nadeel te zijn voor MExT die de puntentelling in zijn voordeel heeft. De kans dat MExT de Klasse wint is veel groter voor hen dan voor Mc Donald's of voor Scuderia Monza by DVB Racing. Winst algemeen levert 10 punten op terwijl winst in de Klasse 25 punten oplevert. Hierin kan en zal Deldiche Racing een
DVB Racing - Norma M20 FC
DVB Racing - Norma M20 FC
sleutelrol toebedeeld krijgen. MExT en Scuderia Monza hebben het zelf niet in handen, maar Mc Donald's wel. Winst of een tweede plaats is altijd kampioen voor Mc Donald's. Maar indien Deldiche zich opnieuw vooraan gaat manifesteren kan het de andere kant uitgaan. Indien Deldiche wint, dan heeft Mc Donald's genoeg aan een tweede plaats. Indien Scuderia Monza vooraan zit en Deldiche op een tweede plaats dan moet Deldiche beslissen wie kampioen wordt. En indien de drie Norma's niet tot een compromis komen op de piste of elkaar gaan bestoken, kan MExT nog steeds de derde hond worden die met het been gaat lopen.

Klasse 1: MExT Racing Team ruikt titelverlenging

MExT Racing - Porsche 991
MExT Racing - Porsche 991
We schreven het reeds hierboven en ook in Klasse 1 (GT) is No Speed Limit zijn leidersplaats kwijt aan MExT Racing Team die richting Zolder vertrok met twee punten bonus op de Porsche #98 van Belgium Racing. Ook het Limburgse team verloor veel punten onderweg terwijl MExT de volle pot scoorde door na 6, 12 en 24 uren koers telkens aan de leiding door te komen. Belgium Racing staat met Bonnet/Haane/Van Parijs/Derdaele  wel tweede in de tussenstand, maar kijkt tegen een achterstand aan van 19 punten. De Limburgers moeten reeds op pech rekenen van MExT om tijdens de laatste race nog de titel te kunnen pakken. EMG Motorsport staat derde en is nog in volle strijd met No Speed Limit en GHK Racing voor de laagste podiumtrede. Deze drie team kunnen mathematisch gezien ook nog de tweede plaats pakken.

Klasse 2: De eerste voor Mc Donald’s Racing?

McDonald's Racing - Norma M20 FC
McDonald's Racing - Norma M20 FC
In Klasse 2 of de proto’s ging Mc Donald’s Racing na een zege en twee tweede plaatsen als leider richting de 24 Hours of Zolder. Ondanks de totale puntenoogst van Scuderia Monza wisten ze de schade te beperken en staat het trio Bouillon/Houthoofd/Vervisch nog steeds aan de leiding. Frank Thiers, Hans Thiers en Van Hooydonk wisten, geruggesteund door een schitterende Gilles Magnus en Christophe Corten wel 15,5 punten van hun achterstand af te knabbelen en komen op 5,5 punten van de leiders. Wie van deze twee de laatste wedstrijd wint is kampioen. Uittredend kampioen Deldiche Racing by JDC Events is mathematisch nog niet uitgeteld, maar dan zouden zij de race moeten winnen en de twee andere Norma’s uitvallen. Opvallend is wel dat ze in de rol van scheidsrechter kunnen kruipen. Indien Deldiche de laatste wedstrijd zou winnen, dan moet Scuderia Monza tweede worden en heeft Mc Donald’s voldoende aan een derde plaats in de Klasse om alsnog kampioen te worden in de Klasse.    

Klasse 3: PG Motorsport heeft beste papieren

PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
Geen verschuiving binnen de top 3 na de 24 Hours waarin MSE de vierde plaats heeft overgenomen van QSR in de strijd tussen de twee BMW’s M235i. PG Motorsport won de dubbele race rond de klok voor Vannerum, maar moet een anderhalf punt inboeten. Het verschil is hierdoor nog 9,5, waardoor PG Motorsport aan een tweede plaats voldoende heeft indien Vannerum de laatste race wint. VGL Racing wordt quasi zeker derde terwijl QSR, MSE, Baelus en RBC mogen strijden voor de vierde plaats in het kampioenschap.

Klasse 4: Comparex Racing by EMG op een zucht van de titel

Comparex Racing by EMG Motorsport - BMW M3 GTR
Comparex Racing by EMG Motorsport - BMW M3 GTR
Een puntendeling tussen Comparex en VDW tijdens de 24H maakt dat het verschil van 20 punten blijft. Door het zeer geringe aantal deelnemers binnen de Klasse hebben Vanbellingen & Wijtzes voldoende aan uitrijden om de titel te pakken. En dat terwijl de troepen van Van de Water ook nog eens de race zouden winnen.Klasse 5: QSR favoriet

QSR Racingschool - BMW 325i
QSR Racingschool - BMW 325i
Door het puntenverlies van Convents Racing  en het uitstekend resultaat van QSR tijdens de 24 Hours of Zolder is Convents de leiding in de tussenstand kwijt en komt QSR aan de leiding met een bonus van 15,5 punten. Ook hier door het kleine aantal deelnemers moet QSR de race alleen maar uitrijden en de titel is een feit.  

Foto's: Marnik Mouchaers / Niels Vaeck / Vincent Wouters / RIP Georges De Coster
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 24 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons