van der Horst

Tom Braeken ziet poleposition niet beloond, Connor Zilisch nieuwe Academy Trophy kampioen

Tom Braeken
Tom Braeken
In de marge van het wereldkampioenschap karting voor de KZ1 en KZ2 schakelklasse, vond op de omloop van Lonato de slotmanche van de CIK FIA Academy Trophy plaats. 31 piloten verschenen aan de start waaronder uiteraard ook Tom Braeken. De Limburger imponeerde andermaal en pakte op vrijdag opnieuw de poleposition. Zijn tweede pole in drie wedstrijden in de Academy, maar opnieuw volgde er weinig succes in het vervolg van het weekend. De Amerikaan Connor Zilisch is de nieuwe kampioen en komt daarmee in het rijtje van namen als Richard Verschoor, Maxime Potty en Charles Leclerc.
Tom Braeken bewees op vrijdag opnieuw dat hij weldegelijk tot de snelsten van het Academy pak behoort. Braeken pakte de pole voor de heats en herhaalde daarmee het kunstje welk hij in de vorige ronde in Genk al toonde. Met twee poles uit drie wedstrijden mag hij uitermate tevreden terugkijken op zijn Academy campagne, al zal er ook wel teleurgesteldheid te bespeuren vallen. In de eerste ronde van het kampioenschap in Adria liep het mis in een massacrash en in de finale en in Genk was de snelheid op zondag compleet zoek. Dit weekend leek alles in zijn plooi te vallen maar opnieuw hing het zwaard van Damocles boven het hoofd van de door de RACB afgevaardigde Braeken. Hij kreeg af te rekenen met mechanische problemen voor de start van één van zijn drie heats en werd daarbij geholpen door een monteur van Vortex, die de motoren voor de Academy Trophy levert. Dat is reglementair niet toegestaan en Braeken werd uit de uitslag gehaald. 

Meteen waren alle kansen op een goede startpositie voor de finale van vandaag verkeken. Braeken moest als zeventiende van start in een finale die gewonnen werd door Ariel Elkin. De snelheid zat bijzonder goed bij de Belg en hij kwam sterk naar voren om als elfde te finishen. Een tijdstraf wegens contact met een andere deelnemer wierp hem terug naar P14 waardoor hij de Academy afsluit op een zeventiende positie algemeen.

Connor Zilisch won de finales in Adria en Genk en kwam als afgetekende leider afgezakt naar Lonato. Het enige wat de Amerikaan moest doen was het kopje gebruiken en geen gekke dingen doen. Zilisch kwam voortijdig naar binnen maar dat beïnvloedde zijn titelkansen niet, wel integendeel. Met ruim dertig punten voorsprong is hij de nieuwe CIK FIA Academy Trophy kampioen. 

Foto: FM-Images



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 4 oktober 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons