van der Horst

Tom Rensonnet en Loïc Dumont bedanken de hele rallywereld

Tom Rensonnet/Loïc Dumont - Renault Clio Rally4
Tom Rensonnet/Loïc Dumont - Renault Clio Rally4
Tijdens de Rallye de Wallonie werden Tom Rensonnet en Loïc Dumont tijdens de eerste doortocht op de klassementsproef van Crupet het slachtoffer van een zware crash. Een gebroken scheenbeen voor de rijder, gebroken en gekneusde ribben voor de co: het duo moet noodgedwongen enkele weken aan de kant blijven. De leden van het RACB National Team geven echter nu al afspraak in de Ypres Rally Belgium, waar ze met hun Renault Clio Rally4 uit de ateliers van CRT gemotiveerder dan ooit aan de start zullen staan.
Zaterdagochtend hield iedereen die van ver of dichtbij met de Belgische rallysport te maken heeft zijn of haar adem in. De crash van Tom Rensonnet en Loïc Dumont in de derde proef van de Rallye de Wallonie zag er kwalijk uit. “We kwamen net uit een reeks heel snelle bochten toen de wagen bij een dipje in de weg helemaal dwars kwam te staan. Enkele tientallen meter verder kwamen met de linkerkant van de Clio hard in aanraking met een muurtje. Een indrukwekkende klap, waarbij mijn benen in het wrak klem kwamen te zitten”, legt Tom
Rensonnet uit.

Rijder en corijder bleven de hele tijd bij bewustzijn en konden de steun van de andere rijders die ter plaatse kwamen meer dan appreciëren. “Gilles Pyck en Benoît Verlinde bleven de hele tijd bij ons, terwijl de hulpdiensten aan de auto aan het werken waren", leggen Tom en Loïc uit. “Iets wat ons heel veel deugd heeft gedaan, en het bewijs dat het Belgische rallywereldje eigenlijk één grote familie is. Dank ook aan mijn familie en aan de leden van het RACB National Team, die bij de spoedafdeling van CHU Mont-Godinne aan onze zijde bleven. En we mogen zeker alle mensen die ons steunboodschappen hebben gestuurd niet vergeten bedanken.”

Nu ze wat tijd hebben gehad om terug te blikken willen Tom Rensonnet en Loïc Dumont ook de veiligheidsnormen van de moderne rallywagens benadrukken. “Het moge duidelijk zijn dat zo een klap dertig jaar geleden dramatische gevolgen zou gehad hebben”, analyseert Tom. “Dankzij de stevige rolkooi, onze veiligheidsgordels en het HANS-systeem komen we er nog goed vanaf. Op dat vlak mogen we ook de FIA bedanken”, vervolgt Loïc.

Nu ze allebei het ziekenhuis hebben verlaten denkt Tom Rensonnet maar aan één ding: zich de komende weken helemaal wijden aan zijn revalidatie, om vanaf het moment dat hij van de dokters het groene licht krijgt er opnieuw helemaal te staan. “De pijn verdwijnt beetje bij beetje. Ik kan mijn linkervoet al op de grond plaatsen en met krukken kan ik ook een eindje wandelen. Ik word ook al door een kinesist onder handen genomen.” “Ik moet vooral rusten”, legt zijn corijder uit. “Maar ik ben er zeker van dat dit over enkele weken nog slechts een onaangename herinnering zal zijn.” Wat zeker is, is dat het rijdersduo van het RACB National Team vast van plan is om zodra het kan opnieuw achter het stuur van een Clio Rally4 te kruipen. “Zaterdag al hebben we er op afgeklopt en elkaar beloofd dat we opnieuw samen rally gaan rijden”, lacht Loïc. “Mentaal staan we ijzersterk. Vanaf onze gezondheid het toelaat willen we opnieuw de adrenaline door onze aderen voelen stromen.”

RACB National TeamDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op woensdag 4 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Wallonië.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons