van der Horst

Tom Van Rompuy enige Belg in het startveld van de Asian Le Mans Series

Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Volgend weekend start in de Verenigde Arabische Emiraten een nieuw seizoen van de Asian Le Mans Series. 48 wagens zullen in tien dagen tijd vier races betwisten in Dubai en Abu Dhabi. Vandaag werden er al een groot aantal namen vrijgegeven en daaronder zien we die van Tom Van Rompuy als enige Belg. Dat terwijl er een opvallend andere naam zal starten in de LMP2-klasse, namelijk Nikita Mazepin.
Cool Racing - Oreca 07 Gibson
Cool Racing - Oreca 07 Gibson
Bij de negen teams in de LMP2 klasse zijn er toch wel een aantal degelijke namen bij, die het korte maar krachtige seizoen aanvatten in Dubai. DKR Engineering zal daar aan de start verschijnen met Salih Yoluc, Charlie Eastwood en Ayhancan Güven, terwijl United Autosports met onder meer Paul Di Resta, Phil Hanson en Oliver Jarvis twee wagens zal inzetten. Debutant in het Aziatische kampioenschap Cool Racing laat Malthe Jakobsen starten samen met Nicolas Lapierre en Alexander Coigny. Maar de meest besproken inschrijving is die van 99 Racing. Daar vinden we niemand minder dan Nikita Mazepin terug. De Rus moest vorig jaar net voor aanvang van het seizoen de Formule 1 verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne, maar gaat dit weekend zijn debuut maken in de endurance racerij. Daarnaast is er onder meer ook nog Neel Jani, die Ben Barnicoat vervangt.

DKR Engineering - Duqueine D08-M30 Nissan
DKR Engineering - Duqueine D08-M30 Nissan
LMP3 is ook degelijk gevuld met vijftien bolides. Daar zien we ook de enige Belg in het veld met Tom Van Rompuy. De Antwerpenaar liet aan de redactie weten dat hij uitkijkt naar de start van het seizoen. Vooral vanwege dat er dit weekend toch al een aantal stevige concurrenten aan de start staan, maar dat maakt hem alleen maar meer strijdvaardig. Samen met Valentino Catalano zal hij de vertrouwde Duqueine M30 - D08 - Nissan van DKR Engineering besturen. Een combinatie waarvan het Luxemburgse team al meer in het verleden meer gebruik maakte. Hoe het Van Rompuy zal vergaan in de Verenigde Arabische Emiraten, volgen we op de voet.

Pitlane 2021 AsLMS 4H Dubai
Pitlane 2021 AsLMS 4H Dubai
Maar de GT's gaan veel bekijks hebben gezien de nodige fabriekspiloten die er aanwezig zijn. Mercedes heeft Luca Stolz, Raffaele Marciello en Jules Gounon afgevaardigd, Porsche heeft Matteo Cairoli, Klaus Bachler en Robert Renauer en Ferrari kan dan weer rekenen op Miguel Molina en Nicklas Nielsen,... Kortom die merken zijn goed vertegenwoordigd. Dus er zal veel afhangen van de amateurpiloot die bij hen op de wagen zit en gezien er maar vier races zijn op korte tijd, wordt een uitschuiver dubbel zo zwaar aangerekend.

Het gaat dus interessant worden dit weekend, met de eerste wedstrijd van vier uur in Dubai deze zaterdag. 's Ochtends worden de kwalificaties verreden om 06:20 uur, terwijl de race vanaf 12 uur van start gaat, wat tevens ook het startuur is voor de zondagrace.

Foto's: MPS Agency - Georges de Coster - Thomas Smets - Asian Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op dinsdag 7 februari 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons