van der Horst

Tommy Rustad in EK RallycrossRX met VW Polo SuperCar van Marklund Motorsport

Tommy Rustad - Volvo SuperCar
Tommy Rustad - Volvo SuperCar
De Noorse evenwichtskunstenaar Tommy Rustad zal in 2015 opnieuw het EK RallycrossRX betwisten. Afgelopen seizoen werd de ex beschermeling van Mister Rallycross, Martin Schanche zesde in het EK RX met een Volvo C30 SuperCar van HTB Racing. In 2015 waagt hij opnieuw zijn kans in een VW Polo SuperCar van Marklund Motorsport. De snelle Noor zal zodoende zijn debuut maken met de Polo in Mettet waar het EK RX zijn eerste wedstrijd samen rijdt met het WK RX. Nadien zal hij nog de EK manches betwisten in Duitsland, Noorwegen, Spanje en Italië. Ook de WK manche in het Zweedse Höljes staat op zijn agenda.
  • De Swert Opticiens
De 46 jarige Tommy Rustad werd destijds bestempeld als een van de snelste piloten van zijn generatie. Hij startte carrière in karting om dan over te schakelen richting Rallycross waar hij zich fel in de kijker reed. Met een Ford RS200 van mentor Martin Schanche wist hij de Ierse manche van het EK Rallycross in 1992 achter zijn naam te schrijven.

In ’93 stapte hij over naar de Formule Opel Lotus waarin hij eerst de titel behaalde in Zweden en nadien vijfde werd in de Euroseries. Nadien kwam hij nog aan de aftrap in de Formule Renault 2.0, het Italiaans F3 kampioenschap en werd in 1997 kampioen in de Renault Spider Eurocup. In 1998 stapte hij over naar de beruchte en zeer intense BTCC en werd met een Renault Laguna kampioen in de Michelin Independents Cup.

Nadien was hij nog aan de slag in het Zweeds Toerwagen kampioenschap en het European Touring Car Championship met Nissan en Opel.

Na een seizoen EK Rallycross (3de in een Ford Focus in 2006) ging hij terug richting Toerwagens en reed ondermeer in de officiële Opel en Volvo. Rustad was ook de eerste Noorse rijder die meereed in WTCC.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op zondag 21 december 2014.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons