van der Horst

Topaffiche in Mettet met 44 supercars en alle toprijders

Start kwalificatieheat RX Supercar
Start kwalificatieheat RX Supercar
Nadat de Belgische manche van het WK RX het vorig seizoen nog moest doen zonder de Euro RX rijders, is er goed nieuws voor de Belgische Rallycross fan. Naast de World RX komt ook de Euro RX zijn tweede manche van het seizoen afwerken, terwijl ook RX2 en de Touring Cars voor de eerste maal op de startgrid staan. En met François Duval, De Keersmaecker, De Ridder, Volders en Baelus is er in elke klasse wel een Belg aanwezig die een hoofdrol kan spelen.
François Duval & Petter Solberg
François Duval & Petter Solberg
In World RX is het nog te vroeg om een bepaalde piloot of team naar voor te schuiven als favoriet. 12 & 13 mei is natuurlijk heel dichtbij, maar eerst moeten de WK piloten komend weekend nog richting het Portugese Montalegre voor de 2de manche van het seizoen. We kunnen nu reeds meegeven dat alle reguliere piloten aanwezig zullen zijn in Mettet, aangevuld met François Duval die binnen een deelnemersveld van 16 piloten in staat moet zijn om de Audi S1 van Comtoyou Racing ex EKS RX, minstens richting halve finale te loodsen. Eens in de halve finale kan er nog van alles gebeuren en behoort een finaleplaats tot de mogelijkheden. Naast Duval die hoopt op meerdere deelnames in het World RX is er met Gregoire Demoustier in een Peugeot 208 Supercar van Sebastien Loeb Racing nog een Belg die is ingeschreven voor een gans kampioenschap.

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Het is de vijfde editie in Mettet; de winst tijdens de voorgaande jaren werd verdeeld over Kristoffersson (2017 VW Polo), Ekström (2016 Audi S1), Heikkinen (2015 & 2014 VW Polo). Heikkinen is er spijtig genoeg niet bij maar werkt hard aan een terugkeer op het hoogste niveau. Voor Kristoffersson was er de eerste zege in 2017 en hij legde in Mettet de basis voor zijn latere titel. Mettet was in 2017 de vierde manche van het seizoen waar de eerste drie manchsn allemaal gewonnen werden door Ekström en diens Audi S1.

Ekström versus Kristoffersson & Loeb
Ekström versus Kristoffersson & Loeb
Maar er is ondertussen wel een en ander veranderd in het RX landschap inzake de inbreng van de merken zelf zodat het nog een beetje vroeg is om nu al een of meerdere favorieten naar voor te schuiven. In Barcelona waren de topteams reeds bij de les maar Ekström werd uitgesloten toen hij tijdens de finale Solberg in de banden katapulteerde, terwijl Loeb zijn plaats in de halve finale en finale te danken had aan het forfait van de jongste Hansen die de stalorders van Peugeot Sport moest ondergaan. Het is bovendien nog een beetje wachten tot de Ford Fiesta's van Olbergs MSE de aansluiting vinden met de top. Met Robin Larsson en Kevin Eriksson zit het team in ieder geval met twee toppers. Afwachten dus tot na Montalegre. Daar krijgen de WK rijders het gezelschap van thuisrijder Mario Barbossa die normaliter het volledige Euro RX rijdt met zijn Citroën DS3. Ook zijn landgenoot Santos komt met zijn Focus uit voor eigen publiek en ook de Fransman Philippe Maloigne en de bekende Chinese Fiesta rijder Ma Qinghua komen aansluiten in Portugal.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Naast de 16 wagens in het World RX zien we in Mettet nog eens 28 supercars die meedingen voor de hoogste podiumtrede in Euro RX. In Barcelona lieten de favorieten meteen al van zich spreken met ondermeer ex WK rijders Nitiss en Marklund en meervoudig Super1600 kampioen Linneman. Onze landgenoot Michaël De Keersmaecker, ongetwijfeld de meest ervaren rallycrosser in België voor het moment, zette tijdens de eerste kwalificatie een chrono op de tabellen die goed was voor een plaats in de halve finales, maar kreeg nadien problemen met de benzinetoevoer en moest de handdoek gooien. Voor eigen publiek wil de JDK-rijder nog eens zwaar uithalen. Aan het mannetje zal het niet liggen, want Michaël is nog steeds bloedsnel. Het is ook uitkijken naar de eerste race van meervoudig en regerend RX2 piloot Cyril Raymond in een Peugeot 208 Supercar, terwijl ook Magda Andersson haar eerste Europese race van het seizoen zal afwerken.

Foto's: Johnny Loix
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 25 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Belgium.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons