van der Horst

Toyota opent sterk in 39ste Dakar

Wagens Dakar Rally 2017
Wagens Dakar Rally 2017
Toyota is stevig begonnen aan de 39ste Dakar. Nassar Al-Attiyah klokte meteen een besttijd in de korte proloog. Samen met Nani Roma en Giniel De Villiers posteert Toyota drie wagens in de top vijf. De winnaar van vorig jaar Stéphane Peterhansel besloot buiten de top tien, maar de verschillen bleven zeer beperkt.
De deelnemers vertrokken maandagochtend uit Asunción in Paraguay. Het is pas voor het eerst dat de Dakar dat Zuid-Amerikaanse land aandoet. Onderweg moesten al ruim 800 kilometers worden afgelegd, maar het deeltje tegen de klok beperkte zich tot een opwarmertje. De proloog telde 39 wedstrijdkilometer, volledig op Paraguayaans grondgebied. Na die korte proef moesten de rijders via de Argentijnse Chaco nog naar Resistencia.

Het was de Qatarees Nasser Al-Attiyah die het sterkst opende in zijn Toyota die gerund wordt door het Belgische team Overdrive van Jean-Marc Fortin. De winnaar van 2010 en 2015 was 24 seconden sneller dan Spanjaard Xavi Pons die verraste in zijn Ford. Nani Roma, winnaar in 2014, posteert een tweede Toyota op het dagpodium op 29 seconden van de dagwinnaar. Landgenoot van Pons en Roma Carlos Sainz eindigde vierde en was eerste Peugeot op 33 tellen van de eerste leider. Giniel De Villiers besluit de top vijf in zijn Toyota. De Franse rallykampioen Sebastien Loeb werd zesde op net geen minuut.

De Mini’s kenden een mindere start met Yazeed Al Rajhi op zeven, Mikko Hirvonen op negen en Orlando Terranova op elf. Ze deden wel beter dan recordkampioen en topfavoriet Stéphane Peterhansel (Peugeot).

De enige Belg in koers bij de wagens, co-rijder Tom Colsoul, werd veertiende aan de zijde van de Pool Jakub Przygonski (Mini).

Bij de motoren was de dagwinst voor de Fransman Xavier de Soultrait. Hij was respectievelijk zeven en tien tellen sneller dan Amerikaan Ricky Brabec en Spanjaard Juan Garcia Pedrero. De winnaar van vorig jaar Toby Price werd elfde. De Australiër gaf 44 seconden prijs.

Dinsdag begint het echte werk met 275 wedstrijdkilometers op Argentijnse bodem tussen Resistencia en San Miguel de Tucumán in het Noord-Westen van Argentinië.

Foto: ASOSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 2 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons