van der Horst

Toyota werkt aan WRC-programma

Toyota Yaris R1A
Toyota Yaris R1A
Ondanks het feit dat men bij Toyota nog niet heeft beslist wanneer het Japanse merk zijn wederoptreden zal doen in het WRC, staat het wel vast dat er een opvolger komt voor de Toyota Corolla WRC, mogelijk de Yaris WRC.
Als het een beetje meezit en alle actieve merken binnen de WRC blijven nog minstens een seizoen doorgaan, dan zullen we naast Volkswagen, Ford, Citroën en Hyundai dus mogelijk een vijfde constructeur aan het werk zien in het WK.

Toyota heeft een rijke rallygeschiedenis achter de rug. Na de Toyota Celica 2000S eind de jaren ’70, begin de jaren ’80 met onder meer Ove Andersson, Waldegard, Per Eklund, gevolgd door de legendarische Celica Twincam Turbo voor Kankkunen, Waldegard & Thorp werd ook een eenmalig succes gescoord met de Supra in ’87.

Vanaf 1988 kwam Toyota uiteindelijk ook met een vierwielaagedreven wagen (GT Four) op de proppen. De eerste zege met de GT-Four was voor Kankkunen in 1989 die ploeg vormde met Eriksson en Sainz. De Spanjaard Carlos Sainz pakte met de Celica GT-Four een eerste wereldtitel in 1990 om het in 1992 nog eens over te doen met de Celica Turbo 4WD. Met dezelfde wagen pakten ook Juha Kankkunen (1993) en Didier Auriol (1994) de titel. Vier titels op vijf seizoenen!

In 1997 moest de oerdegelijke Celica plaats ruimen voor de Corolla voor Auriol, terwijl Freddy Loix datzelfde jaar nog een tweede plaats pakte in de ‘oude’ Celica in Portugal. Een seizoen later behaalden Sainz, Auriol en Loix mooie resultaten, maar moesten het hoofd buigen voor de suprematie van Mitsubishi en Mäkinen. Met Rovanpera als laatste piloot verdween Toyota in 2000 van het toneel en verspreidden de wagens zich richting nationale kampioenschappen.

Foto: Toyota



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 5 december 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons