van der Horst

Trimard Classic: Voorbeschouwing van de organisatoren

De vierde editie van de Trimard Classic, ingericht door All Car Promotions vzw, is de openingswedstrijd van de kalender 2023 voor de VAS Marathon-wedstrijden. Het evenement, onderdeel van het regionale kampioenschap, vindt plaats op zaterdag 1 april en zondag 2 april met start- en aankomst in Madonna (Langemark).
  • Dreamdrive
Een na een zien we deze lente de opstart van de diverse regionale competities van de Vlaamse Autosportfederatie. Volgend weekend is het de beurt aan de discipline “Marathon”. Het is een oriëntatiewedstrijd, geen snelheidswedstrijd, die wordt gehouden op de openbare weg. De deelnemers moeten zich dus ten alle tijde houden aan het verkeersreglement. “Marathon” onderscheidt zich van andere oriëntatie-disciplines met een hoger opgelegde gemiddelde snelheid over de regelmatigheidstrajecten en een langer wedstrijdtraject. De wedstrijd mag dus ook verdeeld worden over twee
dagen en daarmee lijkt het op de wedstrijden uit de begindagen van de rallysport.

De wedstrijd gaat over ongeveer 600 kilometer, verdeeld over 2 wedstrijddagen. De deelnemers volgen een geheim gehouden traject, dat ze aan de hand van een roadbook, opgesteld door de organisatie, zo correct mogelijk trachten te volgen. Daartoe moeten ze opgelegde gemiddelden aanhouden en bepaalde controles passeren. Wie dat niet doet, die vangt strafpunten en de winnaar wordt het team dat de minste strafpunten kan voorleggen. De systemen, die voor navigatie worden gebruikt, verschillen. Er worden dan ook twee klassen voorzien: Expert (voor de gevorderde teams) en Touring (voor minder ervaren deelnemers). De maximum gemiddelde snelheid zal in beide klassen de grens van 49,99 km/u nooit overschrijden, en zal altijd aangepast zijn aan de omstandigheden. Maximum 65 deelnemende wagens worden toegelaten en op het moment van dit schrijven meldden zich al 62 teams op de voorlopige inschrijvingslijst.

De man van de Madonna

Madonna, een deel van Langemark-Poelkapelle, kent op dit moment 1000 inwoners. De bekendste inwoner is echter van steen. Het is de “trimaar” of “trimard”. Je kan het beeldje vinden aan de overkant van de startlocatie, in het centrum. De “trimard” staat voor de gekende seizoens- en grensarbeider, een gevolg van de industrialisering, die naast machines ook armoede en werkloosheid bracht. De trimard had ook een iets negatievere bijklank want men bekeek hem dikwijls als een gelukszoeker.

Een ander iconisch figuur was Ludovic Baekelandt. Die werd dan wel geboren in Lendelede maar de bendeleider uit de 19de eeuw had wel zijn actiegebied in de grote omgeving van Houthulst en Roeselare. Hij was een deserteur uit het Franse leger en zocht daarna een leven op van overvallen en diefstal, doodslag en moord. Hij opereerde vanuit het Vrijbos in Houthulst, dat toen veel uitgestrekter was, maar werd in 1802 gevangen genomen en in 1803 na zijn proces onthoofd in Brugge. Langemark is dan ook een van de “Baekelandt” gemeenten en dat de bende van Baekelandt een grote indruk naliet, kan men nog altijd zien aan de 46 km lange Baekelandt-fietsroute, met vertrekpunt in de gemeente, en tevens aan de jaarlijkse Baekelandtstoet en de bij die gelegenheid gebakken Baekelandttaarten!

VAS MARATHON CHALLENGE 2023

01-02/04/23 Trimard Classic
22/04/23 Ronde door Vlaanderen
26/08/23 Mid Flanders Classic
15-16/09/23 Belgian Westhoek Classic

Persbericht VAS RallyDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op dinsdag 28 maart 2023.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons