van der Horst

Trofee van de Elzas: Nabeschouwing Belgium Racing

Dylan Derdaele - Dennis Retera
Dylan Derdaele - Dennis Retera
Belgium Racing heeft in de finale race van de BRCC in het Franse Anneau du Rhin opnieuw van zich laten spreken. Het Limburgs team zakte als leider af naar de laatste race van het seizoen. Een plaats binnen de top 10 was voldoende voor de titel, maar Derdaele & co wilden meer. Midden een peloton, aangevuld met GT3-wagens, scoorden ze niet alleen vol voor het BRCC-kampioenschap. Dylan Derdaele, geflankeerd door Dennis Retera, ging via een magistrale strategische zet ook als eerste algemeen over de eindmeet na een wedstrijd over 3u30min.
Belgium Racing
Belgium Racing
In het begin van het seizoen toonde Belgium Racing weinig interesse in het BRCC kampioenschap en reed de eerste twee races niet mee. Tijdens de drie volgende wedstrijden, het New Race Festival, de Zolder Superprix en de 24 Hours of Zolder (dubbele punten), die naast de Belcar Trophy ook meetelden voor de BRCC pakte Belgium Racing telkens de volle pot en kwam zodoende aan de leiding van het kampioenschap. Ook omdat ze de eerste twee races konden inbrengen als schrapresultaat. Zodoende kon Belgium Racing met het maximum van de punten vertrekken richting de Trofee van de Elzas.

In de tussenstand stonden teammaten Dylan Derdaele en Peter Hoevenaars met gelijke punten, maar de Nederlander kon door omstandigheden niet afreizen naar Frankrijk waardoor Dennis Retera te elfder ure werd gecontacteerd als vervanger.

“We kenden een moeilijke start met de wagen die tijdens de vrije training schade opliep en waardoor we pas tijdens de eerste kwalificatie een goede set up konden vinden”, aldus Teammanager Jan Gabriëls. “Maar nadien liep alles gemeerd. De titel kon ons amper nog ontglippen met een plaats binnen de top 10. We konden ons een gok permitteren en dus wilden we voor de zege algemeen gaan”.
Belgium Racing parkeerde de Porsche 991 Cup tijdens de tweede kwalificatie op de derde startplaats algemeen na een Porsche GT3-R en een Ferrari F458 GT3, maar pakte de pole in BRCC voor de Porsche 991 Cup van MExT Racing en de Ferrari 458 Challenge van Russell Racing by DVB. Twee wagens die op papier ook nog de titel konden verzilveren.

Dylan pakte de start na de Porsche van MExT en de Ferrari GT3 van Sport Garage. Kort nadien was enkel nog de Ferrari zijn enige concurrent en via een listige strategie wou Belgium Racing deze te snel af zijn.

Dylan Derdaele - Dennis Retera
Dylan Derdaele - Dennis Retera
“We hadden ons huiswerk goed gemaakt,” gaat Jan Gabriëls verder. “We hadden reeds bandentests achter de rug in Zolder en we wisten dat we meer dan 450 km konden uitzingen op dezelfde set. Het circuit van Anneau du Rhin was minder sletig dan Zolder en zodoende moesten we in staat zijn om deze 500 km met een setje banden uit te rijden. De Ferrari van Sport Garage bleek de taaiste klant en was ook een pak gulziger. Hij moest vroeger komen pitten en banden wisselen. Na 1u35 gaf Dylan het stuur door aan Dennis die met een volle tank aan zijn stint begon. Op een kleine 15 minuten van het einde deed Retera de twee verplichte pitstop met een tankstop van een 20-tal liter en opnieuw zonder bandenwissel. We kwamen zodoende aan de leiding en hadden aan de meet nog 26 seconden over op de Ferrari F458 GT3 van Sport Garage. Het was een beredeneerde gok met de banden, maar ook indien we het niet zouden halen, konden we nog een extra pitstop inlassen voor een bandenwissel. De titel in de BRCC hadden we sowieso binnen”.
“We hebben eens temeer bewezen dat we een zeer homogeen team vormen en we ook in moeilijke omstandigheden na een crash tijdens de vrije training de Porsche nog naar de algemene zege kunnen loodsen. Het samenspel tussen het team en de piloten is een gans seizoen perfect verlopen. Een kampioenschap winnen met het maximum van de punten is immers geen sinecure.”

Nu rest Belgium Racing nog één opdracht en dat is de resterende PRO titel binnen halen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Na de maximale puntenpot in de BRCC met de Belgische titel voor Dylan Derdaele als resultaat, een derde zege op rij in de 24 Hours van Zolder, een zekere titel voor Yannick Hoogaars in de AM Klasse van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en Peter Hoevenaars die de leiding heeft in de PRO Klasse kan het seizoen in ieder geval niet meer stuk. Hoevenaars kan de kers op de taart zetten door komend weekend ook deze titel te pakken.

“Peter Hoevenaars heeft een voorsprong van vier punten op Max van Splunteren. Voor ons is deze titel zéér belangrijk en we zullen onze wedstrijd moeten afstemmen op deze van van Splunteren. En hopelijk kan Peter hierbij de steun van Dylan gebruiken. Dat zou een mooi orgelpunt zijn van een perfect seizoen,” besluit een enthousiaste Jan Gabriëls.

Belgium Racing PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op dinsdag 6 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée d'Alsace.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons