van der Horst

Trofeo Abarth 500 Benelux: Colmarberg: Nabeschouwing van de organisatoren

Trofeo Abarth 500 Benelux
Trofeo Abarth 500 Benelux
Stellen dat de Luxemburgse etappe van de Trofeo Abarth 500 Benelux Selenia een positieve balans kan voorleggen is een understatement: onder een schitterende zon en in de ontspannen en leuke sfeer die de Trofeo sinds zijn start typeert leverden beide races hoogstaand spektakel op. Om zich op het hete asfalt te kunnen laten gelden moesten Alexis van de Poele en Loris Cencetti eenvoudigweg een perfecte race neerzetten.
  • St. Paul
Door voor de eerste race de pole positie te veroveren bewees Alexis van de Poele dat hij er niet lang over had gedaan om de Abarth 500 Assetto Corse onder de knie te krijgen. Maar toen het licht op groen sprong maakte Loris Cencetti gebruik van een korte aarzeling om de kop te nemen, voor Fabien Jeanblanc, Alberto Fontana en ‘VdP2’. Deze laatste reageerde onmiddellijk en toen de leiders voor de tweede keer in de remzone aan de lange rechte lijn kwamen dook hij in een klein gaatje om Alberto Fontana te passeren. De twee Abarths raakten elkaar, maar die van de Italiaan ging ook rond, wat hem heel wat tijd kostte.

Tiende per tiende verkleinde Alexis van de Poele dan het verschil met Loris Cencetti, die stevig aan de leiding reed. Jérôme Glesener schitterde ondertussen door Gil Linster en Lio Martinelli te passeren en dan succesvol Fabien Jeanblanc aan te pakken, om zich zo op de derde plaats te nestelen. Halverwege de wedstrijd veranderde de gele trui van schouder, toen Alexis van de Poele de maat nam van Loris Cencetti. Hij sloeg meteen een klein kloofje, waardoor hij rustig naar het eind van de race kon rijden.

De hiërarchie veranderde niet meer tot het eind. De gastrijder haalde het voor Loris Cencetti, die zo zijn leidersplaats in het kampioenschap wist te verstevigen. Volgden een steeds beter rijdende Jérôme Glesener, Fabien Jeanblanc, Gil Linster, Lio Martinelli, Alberto Fontana, Darren De Mattia en Fabio Marchiafava. Na de finish besloten de wedstrijdcommissarissen echter om de winnaar voor zijn ‘iets te viriele aanval’ op Fontana te straffen en ze zetten hem voor de tweede race helemaal achteraan de grid.

Polesitter Loris Cencetti beseft dat hij als een pijl uit een boog moet vertrekken, wil hij voor zijn thuispubliek weten te winnen. Autopolis – de Luxemburgse partner van Neri Competition in de organisatie van de Trofeo Abarth 500 Benelux Selenia – had immers heel wat klanten en vrienden uitgenodigd om de races van op een uitstekend ingericht terras te volgen.

Al van bij de start nam de jonge Luxemburger het touw in handen, voor Alberto Fontana, Fabien Jeanblanc, Jérôme Glesener en… Alexis van de Poele, die in één ronde naar de vijfde plaats was geklommen. De openingsfase verliep minder gunstig voor Lio Martinelli en Fabio Marchiafava, die slachtoffer werden van een aanrijding. Laatstgenoemde moest meteen de strijd staken.

In de derde ronde wisten Jérôme Glesener en Alexis van de Poele voorbij Fabien Jeanblanc te gaan en de Luxemburger gaat op zijn elan door en weet Alberto Fontana de tweede plaats te ontfutselen. Het spektakel is compleet, met vier Abarth 500 Assetto Corse in minder dan twee seconden, onder aanvoering van de #504 van Loris Cencetti… wiens banden het zachtjes aan beginnen te begeven. In de 15de ronde verovert ‘VdP2’ de bronzen medaille, maar het leidende kwartet moet zich hoeden voor een sterk terugkerende Gil Hostert, die in de voorlaatste ronde het ronderecord neerzet.

Uiteindelijk eindigt deze schitterende race met een dubbel voor de lokale helden: Loris Cencetti haalt het met minder dan twee tienden van een seconde van Jérôme Glesener! Alexis van de Poele was in de wolken – “Ik heb heel veel geleerd bij mijn eerste races met een voortrekker en ik hou wel van de sfeer en het sportieve niveau van de Trofeo” – met zijn podiumplaats. Alberto Fontana wist maar net voor Gil Hostert te blijven. Volgden Fabien Jeanblanc, Darren De Mattia en Lio Martinelli.   

Race 1 : 1. van de Poele, 17 ronden ; 2. Cencetti, op 06’’684 ; 3. Glesener, op 07’’403 ; 4. Jeanblanc, op 10’’747 ; 5. Linster, op 11’’371 ; 6. Martinelli, op 12’’963 ; 7. Fontana, op 16’’268 ; 8. De Mattia, op 20’’755 ; 9. Marchiafava, op 40’’132.

Race 2 : 1. Cencetti, 17 ronden ; 2. Glesener, op 00’’164 ; 3. van de Poele, op 02’’064 ; 4. Fontana, op 03’’055 ; 5. Hostert, op 03’’278 ; 6. Jeanblanc, op 06’’960 ; 7. De Mattia, op 13’’032 ; 8. Martinelli, op 19’’348.



Trofeo Abarth 500 Benelux press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op zondag 21 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Colmar-Berg.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons