van der Horst

Trophée Andros: Twee zeges voor de Belgian Audi Club Team WRT

Olivier Panis
Olivier Panis
Belgian Audi Club Team WRT heeft zich laten opmerken tijdens de grote terugkeer van de Trophée Andros op het circuit van Serre Chevalier. De twee Audi A1 quattro waren het hele weekend bijzonder snel, kenden net niet genoeg meeval op zaterdag, maar namen een dag later een duidelijke revanche. Olivier Panis en Benoit Tréluyer lieten immers de eerste dubbelslag van het Belgische team in Elite Pro optekenen, terwijl Nathanaël Berthon een prachtige zege behaalde in Elite en opnieuw afstand neemt in het kampioenschap.
Acht jaar geleden al was het dat de Trophée Andros zijn tenten had opgeslagen in Serre Chevalier, waar in 1990 de eerste manche van de competitie voor ijsraces plaatsvond. Iedereen stond dus te popelen om aan het werk te gaan! Zelfs de weergoden waren het feest goedgezind en zorgden voor erg koude temperaturen, waardoor de bolides het hele weekend op vers ijs konden strijden. En toch heerste er op zaterdagavond ontgoocheling in de rangen van Belgian Audi Club Team WRT. Na een foutje tijdens de eerste kwalificatiemanche, werd Olivier Panis het slachtoffer van een elektrisch probleem tijdens de tweede. Het speerpunt van Audi stond na de eerste dag dus helemaal laatste… Benoit Tréluyer zette zijn leerproces op het ijs voort en was goed voor de zevende plek, met evenwel een kleine misstap in de tweede kwalificatiemanche. “Erg frustrerend, want de prestaties waren op de afspraak”, aldus Pierre Arnaud, de Team Manager van het team. “Maar in de Andros moet alles perfect lopen… en hier stond het geluk duidelijk niet aan onze zijde.”

Olivier Panis - Team WRT Audi A1 quattro
Olivier Panis - Team WRT Audi A1 quattro
Onder een stralende zon en voor een talrijk opgekomen publiek namen beide Audi-rijders tijdens de tweede wedstrijddag echter een prachtige revanche. Olivier Panis domineerde de kwalificatiemanches met vlag en wimpel, alvorens naar de beste tijd te rijden in de Super Pole en ook de Finale te winnen met een comfortabele voorsprong. Voor de Fransman was het zijn tweede succes van het seizoen. “Het was een fantastische dag, een van die dagen waarop je verliefd wordt op de Trophée Andros”, glimlachte de man uit Grenoble. “Ik ben uiterst tevreden, want het is de beloning voor een team dat opnieuw opmerkelijk werk heeft geleverd. Gisteren stond pech een sterk resultaat in de weg. Eerst ging ik in de fout, daarna kende ik een technisch probleem. Maar we hebben onze moed bijeengeraapt, het hoofd niet laten hangen en vandaag liep alles op wieltjes. Gezien de twee schrapresultaten ben ik nog niet uitgeteld voor het kampioenschap, waar ik op dit ogenblik de derde plaats inneem. Er staan nog drie wedstrijden op de kalender en ik ben bijzonder gemotiveerd om tot het einde alles uit de kast te halen, vooral omdat de volgende etappe plaatsvindt in Lans en Vercors, min of meer mijn thuiswedstrijd.”

Na de ontgoocheling van zaterdag leek zondag wel een droom, aangezien Benoit Tréluyer voor de eerste dubbelzege van het Belgische team zorgde in zijn korte geschiedenis in de Trophée Andros. De drievoudige winnaar van de 24 Uur van Le Mans bevestigde op die manier zijn opmars. “Wat een plezier”, vierde hij op het podium, zijn tweede al van dit seizoen. “Ik ben nieuw in de Trophée en weet dus dat ik op de eerste wedstrijddag vooral moet bijleren. Ik ontdek het circuit, leer de knepen van het vak… En het doel is om alles voor te bereiden voor de tweede dag. Hier heeft dat plan perfect gewerkt en ik ben heel gelukkig om Belgian Audi Club Team WRT zijn eerste dubbel te schenken.”

Elite: een zege en een verstevigde leidersplaats voor Berthon

Naar het beeld van het scenario in Elite Pro, kende Belgian Audi Club Team WRT een weekend in twee tijden in Elite. Nathanaël Berthon, tweede in de kwalificatiemanches op zaterdag, verloor nog een plek na de Finale. “We maakten een kleine fout in de startprocedure”, legt Mathieu Lefevre uit, de ingenieur van de Audi A1 quattro #10. “Heel ergerlijk, want dat zijn kostbare punten voor het kampioenschap die in rook opgaan… Maar morgen nemen we een revanche!”

Nathanaël Berthon - Team WRT Audi A1
Nathanaël Berthon - Team WRT Audi A1
Zo gezegd, zo gedaan! Op zondag kon niemand in de categorie Elite tippen aan Nathanaël Berthon. Naast de overwinning in de twee kwalificatiemanches en de Finale, liet hij ook de beste wedstrijdronde optekenen, goed voor een extra punt in het kampioenschap. Dankzij dat derde succes neemt de rijder uit de Auvergne opnieuw afstand in het kampioenschap. “Op zaterdagavond was iedereen erg ontgoocheld”, gaf de voormalige GP2-rijder toe. “Maar de auto was het hele weekend top en de bandenstrategie van het team van hetzelfde niveau. Ik voelde me goed op dit circuit en dat plezier heeft zich automatisch omgezet in uitstekende prestaties. Aan ons nu om op ons elan door te gaan, volgende week in Lans en Vercors.”

Bérénice Demoustier, de vierde rijder van Belgian Audi Club Team WRT, tikte tweemaal als zevende aan. “Om helemaal eerlijk te zijn, had ik op meer gehoopt”, bekende ze. “En toch was de stap naar een top 5-plaats en een betere positie dan Margot Laffite, de andere vrouw aan de start, niet zo groot… Maar in de categorie Elite ligt de lat nu eenmaal steeds hoger.”

Met twee zeges en een totaal van vier podiumplaatsen afgelopen weekend, heeft Belgian Audi Club Team WRT geschitterd in de Hoge Alpen. “Je kan altijd zeggen dat we, zonder het gebrek aan geluk, beide dagen hadden moeten domineren”, schatte Benoit Ducastel in, de hoofdmecanicien van het team. “Maar dat maakt deel uit van de Andros… Desondanks hebben we heel wat punten weten te scoren, staan we aan de leiding van het Teamkampioenschap en blijven we in aanmerking voor de titel in beide categorieën. Afspraak in Lans en Vercors voor het vervolg!”

Belgian Audi Club



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op maandag 16 januari 2017.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons