van der Horst

Trophée de Bourgogne: Sprint: Nabeschouwing van de organisatoren

Belgian Racing Car Championship
Belgian Racing Car Championship
Met drie verschillende winnaars in vier kwartieren, hebben de wedstrijden van het BRCC Sprint kampioenschap tijdens de Trophée de Bourgogne de filosofie van Kronos Events extra in de verf gezet. In het kampioenschap blijft Michael Schmetz na Dijon de fiere leider, maar de rest van het seizoen kondigt zich zeer spannend aan.
Jammer genoeg vielen er ettelijke forfaits te betreuren na de kwalificaties (Franck Radet, François Jeukenne, Guy Katsers en Patrick Gnos, allen het slachtoffer van hun mechaniek). De start van de race stond in het teken van het helse ritme van Michael Schmetz (Silhouette BMW) en een kanonstart van Pierre-Brice Mena (BMW M3 GT4) die de leider als een schaduw volgde. Even later zou de jonge Franse ex-GT4 European Cup-rijder naar de kop doorstoten en een eerste zege in het BRCC 2013 behalen. De leading car bracht nu het peloton terug samen en Pierre-Brice Mena ging Pierre Piron (Ginetta), Guillaume Mondron (Ginetta), Michael Schmetz (Silhouette BMW) en Jean-Marc Ueberecken (Ginetta) vooraf.

Eén ronde achter de SEAT leading car en alles begon opnieuw, met ditmaal Pierre Piron vooraan, die de maat nam van Pierre-Brice Mena. Guillaume Mondron deed hetzelfde en werd tweede op goed twee seconden van de winnaar. De jonge Fransman werd alsnog derde, voor Jean-Marc Ueberecken, Michael Schmetz en Grégory Paisse (SEAT Leon Supercopa), winnaar in Toerisme Pro.

Na een kwartier pauze vertrok de meute opnieuw, voor twee nieuwe afspraken. Jean-Pierre Lequeux nam het stuur van Jean-Marc Ueberecken in de Ginetta van Prime Racing over, maar miste zijn start volledig en vertrok als laatste. Vooraan trachtte Pierre Piron te ontsnappen, maar hij diende het onderspit te delven tegen een zeer gemotiveerde Edouard Mondron. De hiërarchie zou niet meer wijzigen en dat tot de laatste hergroepering. De beide Ginetta gingen de Silhouette van Michael Schmetz vooraf, de Porsche 911 van een excellente Philippe Huart en de BMW M3 GT4 van eigenaar André Grammatico.

Alles was klaar voor een volgende stevige afspraak, maar dat was buiten de waard gerekend en die waard van dienst was Edouard Mondron. De rijder van de Ginetta n°5 beheerste de laatste afspraak van start tot finish en won met een tiental seconden bonus op merkgenoot Pierre Piron: “Mijn banden hadden het beste gehad”, legde de nummer 2 uit. “Bovendien rijden wij met twee en moet je dus even zoeken als je als tweede start in de derde race. De meeste van je tegenstanders zitten al in het ritme en bij onze wagen had mijn broer Guillaume het eerste deel van de competitie voor zijn rekening genomen. Eenmaal het goede ritme gevonden, ging alles zeer goed en het was een schitterende race.

Achter de beide Ginetta, behaalde de BMW Silhouette met Michael Schmetz achter het stuur de derde plek, wat maakt dat hij meteen leider in het kampioenschap blijft. Verder kwamen over de eindmeet: de BMW van André Grammatico, de SEAT van Nicolas Jussy, winnaar in Toerisme Pro en de derde Ginetta van Jean-Pierre Lequeux, die zich helemaal van achteren terugvocht! Pech evenwel voor Philippe Huart, de grote animator, die in de finale rit tot de opgave werd gedwongen.

De volgende afspraak van het BRCC Sprint kampioenschap heeft plaats tijdens de Spa Euro Race begin juni, een meeting die zich grandioos aankondigt en waar het BRCC Sprint heel wat nieuwe gezichten zal mogen verwelkomen.

Klassement Race 4: 1. Mondron-Mondron (Ginetta G50), 23 ronden; 2. Piron (Ginetta G50) op 09’’375, 3. Schmetz (Silhouette BMW) op 18’’569, 4. Grammatico-Mena (BMW M3 GT4) op 26’’932, 5. Jussy (SEAT Leon Supercopa) op 35’’965, 6. Lequeux-Ueberecken (Ginetta G50) op 36’’124, 7. Paisse (SEAT Leon Supercopa) op 42’’435, 8. Pampel (BMW M3) op 1’20’’263, 9. Montant (Silhouette BMW) op 1’30’’368, 10. Tanghe-Vanden Abeele (Renault Clio III) op 1’34’’961, 11. Van der Straeten (Honda Civic) op 1 ronde.

Kampioenschap (officieus): 1. Michaël Schmetz 84 punten ; 2. Gregory Paisse 70 ; 3. Edouard Mondron-Guillaume Mondron 60,5 ; 4. Nicolas Jussy 58 ; 5. André Grammatico 55 ; 6. Christophe Pampel 44,5 ; 7. Pierre Piron 44 ; 8. Claudie Tanghe & Vincent Vandenabeele 36 ; 9. Kevin Caprasse 35,5 ; 10. Philippe Huart 30,5 ; enz.  

Kronos Events press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op zaterdag 11 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée de Bourgogne.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons