van der Horst

Truck GP: Terugblik op de derde en vierde wedstrijd van de Porsche Sprint Challenge

Jan Lauryssen - Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup
Jan Lauryssen - Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup
Na Nederland en Circuit Zandvoort, met een dubbele winst voor Niels Troost (Team GP Elite) was het op Circuit Zolder in België, tweemaal aan de Belgen om de champagne te ontkurken. De Belgium Racing-rijders Jan Lauryssen en Michael Cool namen de zeges in respectievelijk de eerste en de tweede race van de Porsche Sprint Challenge Benelux voor hun rekening, terwijl een andere Belgische formatie, Q1 Trackracing, het met Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens in de 992 AM deed. Mees Muller, G-King en Menno van de Grijspaarde behaalden de overwinningen in de klassen ‘GT4 RS’ en ‘GT4 RS AM’. De volgende afspraak van de Porsche Sprint Challenge Benelux 2024 brengt ons op 10 juli naar Assen in het noorden van Nederland.
  • St. Paul
Circuit Zolder is een typisch circuit voor merkencups en dus is de Porsche Sprint Challenge Benelux er zeker op zijn plaats. Met een startveld dat de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – en de Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport mooi verdeelde, stond donderdag 20 juni in Limburg bol van de Porsche actie.

Michael Cool - Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup
Michael Cool - Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup
 De beide poleposities waren niet geheel verrassend voor thuisrijder Jan Lauryssen, met telkens zijn teamgenoot Michael Cool naast hem op de eerste startrij. Voor de eerste race waren de snelste tijden in de diverse klassen voor Filip Teunkens (992 AM), Mees Muller (GT4 RS) en Menno van de Grijspaarde (Team GP Elite – GT4 RS AM) en diezelfde namen waren ook primus in de tweede kwalificatiesessie die de startorde voor de tweede afspraak van 30 minuten bepaalde. 

Jan Lauryssen met Dylan Derdaele
Jan Lauryssen met Dylan Derdaele
Die eerste wedstrijd was een kolfje naar de hand van Jan Lauryssen. “Ik ben blij om in de Porsche Sprint Challenge Benelux te kunnen starten en met de tweede manche van de Porsche Endurance Trophy Benelux dit weekend op Circuit Zolder in het vooruitzicht, is het veel beter om te komen racen, dan te testen. De Porsche Sprint Challenge Benelux is bovendien een prima georganiseerde competitie, met heel veel rijtijd op één dag, alles gebald, dus wat mij betreft een prima ervaring.” Lauryssen haalde het in de eerste race voor Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens, meteen de nummers één en twee in de klasse 992 AM. De vierde plaats algemeen was voor de winnaar in de klasse voor de Porsche Cayman GT4 RS, Mees Muller en de vijfde stek was voor de leider in het kampioenschap, Niels Troost.

Mees Muller - PG Motorsport Porsche Cayman GT4 RS
Mees Muller - PG Motorsport Porsche Cayman GT4 RS
In de tweede helft van de race begon het te regenen en ik heb mijn ervaring uit de karting gebruikt om de juiste lijnen te zoeken”, vertelde de jonge Mees Muller die in de regen zeer mooie dingen liet zien. “Ik reed zelfs enkele ronden op de tweede plaats achter Jan Lauryssen en ik moet zeggen dat de Porsche Cayman GT4 RS een heerlijke auto in zo’n omstandigheden is.”

Mees haalde het voor Dino van der Geest (Team GP Elite) en de winnaar in de klasse GT4 RS AM, G-King. Menno van de Grijspaarde en Bas Barenbrug (Bas Koeten racing) werden achter de Brit tweede en derde.

Michael Cool behaalt zijn eerste

Voor de tweede race was Jan Lauryssen niet tijdig uit de pitlane geraakt en de voormalige AM en PRO-AM-kampioen van de Porsche Carrera Cup Benelux diende achteraan te vertrekken. Zijn inhaalrace strandde op de tweede plaats, achter de winnaar, een zeer blije Michael Cool:

Schitterend, na de pech deze ochtend is dit mijn eerste zege van het seizoen en een enorme merci aan het team Belgium Racing. De Porsche was echt goed en ik heb continu mijn rondetijden scherper kunnen stellen en zo de zege binnengehaald. Ik hoop op deze manier verder te gaan en mee voor de titel te vechten.”

Filip Teunkens - Q1 Trackracing Porsche 992 GT3 Cup
Filip Teunkens - Q1 Trackracing Porsche 992 GT3 Cup
Achter Cool werd Lauryssen dus tweede, voor een volledige Belgische top 3 in de klasse 992 AM, met Filip Teunkens voor Nicolas Vandierendonck en Philippe Wils in de kleuren van Speedlover. Niels Troost kende pech in de aanvangsfase, maar blijft wel leider in het algemene kampioenschap.


Menno van de Grijspaarde - Team GP Elite Porsche Cayman GT4 RS
Menno van de Grijspaarde - Team GP Elite Porsche Cayman GT4 RS
Mees Muller werd knap zesde en won in de strijd bij de Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport, voor Dino van der Geest (Team GP Elite) en de winnaar in de klasse GT4 RS AM, Menno van de Grijspaarde. Tyler Eaton (RFF Motorsport) werd derde in ‘GT4 RS’. G-King en Bas Barenbrug (Bas Koeten Racing) mochten mee naar het podium in ‘GT4 RS AM’.

Afspraak nu op 10 juli in het Noord-Nederlandse Assen!

Persbericht Porsche Sprint Challenge Benelux

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Sprint Challenge Benelux op vrijdag 21 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Truck Grand Prix.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons