van der Horst

Truck GP: Winst voor Milan De Laet en Junior Planckaert

Podium Ford Fiesta Sprint Cup BE race 2 Truck Festival
Podium Ford Fiesta Sprint Cup BE race 2 Truck Festival
De vierde meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup die werd betwist in het kader de Zolderse Truck Grand Prix zorgde aan de eindmeet voor de nodige verrassingen. Junior Milan De Laet liet iedereen achter zich in Race 1 en niemand minder dan Junior Planckaert ging in Race 2 voor de Belgische zege!
Race 1: Milan De Laet en EJ Automotive domineren! 
 
Nikodem Wierzbicki - EJ Automotive
Nikodem Wierzbicki - EJ Automotive
Race 1, met zoals eerder aangekondigd een normale grid en géén omgekeerde Top 5, stond in het teken van een start/finish race van Pool Nikodem Wierzbicki! Vanuit ‘pole position” reed de man van EJ Automotive zonder enige bedreiging van vlag en vlag en hoefde niet één keer om te kijken naar de Belgisch-Nederlandse concurrenten. Zelfs Laurens de Wit, totdan heer en heerser in de Nederlandse klasse, diende vrede te nemen met de tweede plek op het podium. Daar kregen de, zeg maar, Noorderburen het gezelschap van Milan De Laet en hij was zonder fout de sterkste Belg. Wetende dat MDL ook uitkomt voor EJ Automotive, zagen we niets anders dan tevreden gezichten in het kamp van teamowner Jurgen Evers. 
 
Philippe Huart - Ford Peerlings
Philippe Huart - Ford Peerlings
Achter het trio Wierzbicki-de Wit-De Laet en wetende dat De Laet de Belgische hoofdprijs had afgeschoten, bikkelden, in volgorde, Huart-Vanspringel-De Backer-Herremans voor de overige Belgische podiumplaatsen. En dat liep niet helemaal probleemloos. Aanvankelijk gaf Huart, de man die in “pole position” was gestart, de toon aan, en hij werd eerst door De Backer ingehaald, waarop ook Vanspringel pogingen ondernam om voorbij de groene #98 Ford Peerlings te geraken. Een eerste keer moest Vanspringel aan de Jacky Ickx door de grasberm en na nog andere inhaalmanoeuvers – steeds afgeslagen door routinier Huart – liep het aan de Villeneuve fout: Huart ging als eerste in de remmen en Vanspringel dacht nog ruimte krijgen, maar tikte de auto van Huart, waarna deze rondtolde en een achteropkomende De Backer hem slechts nipt kon ontwijken.  
 
Wim Coekelbergs - Ford Peerlings/Alnimax Racing
Wim Coekelbergs - Ford Peerlings/Alnimax Racing
Na het incident aan de Villeneuve, ging Fiesta-debutant Coekelbergs in de chicane in de fout, de Fiesta #95 sloeg over de kop en de safety car rukte uit. Achter het reeds geciteerde leiderstrio noteerden we dan Vanspringel, De Backer, Herremans – “de remmen lieten het afweten” -  Planckaert, Geusens en Huart, die kon herstarten. Het klassement zou na de herstart niet meer wijzigen. Milan De Laet deelde op het Belgische podium de bloemen met Nathan Vanspringel en Tomas De Backer en dezelfde rangorde gold in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup, terwijl Ford Vanspringel in het Ford Dealer Team Championship won (De Laet komt niet uit voor een Ford-verdeler, en dus schonk Nathan de beker aan werkgever Vanspringel). 
 
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Zowel Huart als Vanspringel werden nadien bij de koersdirectie geroepen en na het bekijken van de onboard-beelden werden ze beiden op de vingers getikt en Vanspringel kreeg vijf plaatsen verlies, waardoor De Laet won van De Backer, Herremans, Junior Planckaert en Polle Geusens, met de onfortuinlijke Nathan Vanspringel pas als 6de. Zodoende ging de Ford Dealer-beker dankzij Tomas De Backer naar Ford Peerlings 
 
Milan De Laet
Milan De Laet
Milan De Laet: “Ik startte prima en slaagde erin om redelijk snel om Kenny Herremans achter mij te laten maar ondertussen was Laurens de Wit uit mijn zichtveld verdwenen.  Met Philippe Huart was het even spannend, en aan de chicane kon ik hem op een geheel correcte manier achter mij houden. Vanaf dan kon ik enkel in mijn achteruitkijkspiegel het tumult waarnemen waarin Huart, Vanspringel en De Backer betrokken geraakten, zonder dat ik mij zorgen hoefde te maken. Ik eindig 3de in de match België-Nederland en, vooral, ik win Belgisch algemeen én de Junior en zette ook nog de snelste ronde op de tabellen. In het kader van het kampioenschap doe ik hier een zeer goede zaak.” 
 
Race 2: De eerste van Junior Planckaert 
 
Junior Planckaert - FordStore Feyaerts
Junior Planckaert - FordStore Feyaerts
Geheel volgens plan volgde er voor Race 2 een omgekeerde Top 5, met helemaal vooraan Junior Planckaert, naast Nederlandse Esmee Kosterman. De BV die dit weekend zijn terugkeer beleefde in de Fiesta Cup kwam het beste uit de startblokken en sneed als leider de Eerste Linkse aan, achternagezeten door Nathan Vanspringel en een hele bende Fiesta’s. De gele #11 Fiesta en de #29 liepen meteen uit op de achtervolgers, waarin we Laurens de Wit, De Laet, Wierzbicki, Herremans, Kosterman, Geusens en De Backer terugvonden.  
 
Maxim De Witte - Alnimax Racing
Maxim De Witte - Alnimax Racing
In ronde 3 viel de #30 van Geoffrey Vanspringel stil bij het uitkomen van de Ickx-bocht en gezien de lichtjes gehavende auto midden op de piste stond, werd de race geneutraliseerd. Pas in ronde 6 volgde er een herstart en bleef Planckaert leiden, maar had hij, naast Vanspringel, het gezelschap gekregen van Laurens de Wit en Wierzbicki. Helaas. Niet veel later vloog Maxim De Witte bij het uitkomen van de Bianchi keihard in de bandenmuur en een achteropkomende Kosterman kon de Fiesta #19 niet meer ontwijken. De brokstukken en de banden die het circuit omzomen, vlogen in het rond en weerom was er weer SC-procedure. Het ruimen van het puin en het herstellen van de bandenmuur kostte in die mate veel tijd, dat er na het eindigen van de SC amper twee rondjes overbleven.  
 
Polle Geusens - Ford Peerlings
Polle Geusens - Ford Peerlings
In de finale twaalfde ronde zetten De Wit, Vanspringel, Wierzbicki en ook terug-van-weggeweest Polle Geusens nog flink wat druk op Planckaert. De Fiesta-debutant hield het hoofd koel en moest in de Haarspeld de rol lossen, nadat Polle Geusens zich verremde en de gele auto aantikte. Wierzbicki profiteerde van de situatie en ging alzo voorbij de Belg, die evenwel knap stand hield als winnaar van het Belgische klassement, voor Vanspringel en Huart. Met de zege bezorgde Planckaert FordStore Feyaerts de grootste beker in het Ford Dealer Team-kampioenschap. Nathan Vanspringel won probleemloos de Junior, voor De Backer – ook van ver teruggekeerd – en Alexander Borgmans. 
 
In het eindklassement mag de verdienstelijke 5de plaats van Johan Van Loo benadrukt worden. Hij beleefde achter het stuur van de #28 Bart Loenders zijn prille debuut in de Ford-merkenrace, wist alle valstrikken te ontspringen en dus de race mooi vol te maken. 
 
Junior Planckaert
Junior Planckaert
Junior Planckaert: “Ik verwezenlijk niet echt wat mij hier overvalt! Ik zou gelukkig moeten zijn, want ik eindig 1ste in het Belgische klassement, maar ik voel nu tegelijkertijd bitterheid omdat ik in de laatste ronde door een andere deelnemer (Polle Geusens ging door de remmen en kwam zich nadien bij Junior verontschuldigen, nvdr) aan de Haarspeld werd aangereden en hierdoor de algemene overwinning in extremis kwijtspeelde. Ik ga dit weekend niet vlug vergeten. Ja, na mijn valpartij met de motor had ik nooit durven dromen om bij mijn come back meteen voor de zege te gaan. Ik dacht hoogstens aan het volmaken van de race en hoog te finishen. Dat ik zo sterk presteer heb ik voor een groot stuk te danken aan de perfecte begeleiding die ik kreeg van FordStore Feyaerts en Bert Longin en hij koppelde mij voor dit weekend dan ook nog aan Frank Thuriaux en Hans Saenen als coachen. Dit smaakt naar  veel meer!”  
 
Kenny Herremans
Kenny Herremans
Deze keer haalde Milan De Laet (versnellingsbak) de finish niet en Kenny Herremans werd in de laatste ronde verrast door een afgebroken wiel. Zoals is voorzien in het reglement werden zij gerangschikt en scoorden nog enkele punten. Nathan Vanspringel behaalde met de 2de plaats 17 volle punten, en blijft de rijder van Ford Vanspringel in de tussenstand stevig aan de leiding (125). Herremans (117) is nog altijd tweede, maar moet beginnen opletten voor Milan De Laet (109), Philippe Huart (92) en Tomas De Backer (85). 
 
Provisional uitslag Race 1: Wierzbicki, 15 ronden; 2. L. de Wit; 3. De Laet; 4. N. Vanspringel; 5. De Backer; 6. Herremans; 7. Planckaert; 8. Geusens: 9. Olejniczak; 10. De Witte; 11. Barewijk: 12. Huart; 13. Kosterman; 14. Borgmans; 15. G. Vanspringel; 16. Land; 17. Cox; 18. Grinwis; 19. Coekelbergs; 20. Van Loo; 21. Van de Craats. 
 
Provisional uitslag Race 2: 1. Wierzbicki, 13 ronden; 2. Planckaert; 3. N. Vanspringel; 4. L. de Wit; 5. Huart; 6. Van Loo; 7. Olejniczak; 8. De Backer; 9. Borgmans; 10. Van de Craats; 11. Land; 12. De Laet; 13. Cox; 14. Barewijk; 15. Grinwis; 16. Herremans; 17. De Witte; 18. Kosterman; 19. G. Vanspringel; 20. Geusens 

Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 12 september 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons