van der Horst

Turkije: Esapekka Lappi verrassend leider na openingslus

Esapekka Lappi - Citroën C3
Esapekka Lappi - Citroën C3
Na vier van de zeventien proeven in de Rally van Turkije is Esapekka Lappi de ietwat verrassende leider. Thierry Neuville moet voorlopig vrede nemen met de zevende plaats.
De Finnen openden ontzettend sterk vrijdagochtend. Jari-Matti Latvala (Toyota) klokte de snelste tijd op de openingsproef, gevolgd door Esapekka Lappi (Citroën) en Teemu Suninen (Ford). De drie hadden wel wat voordeel door hun latere startpositie. Latvala nam met zijn snelste tijd ook de kop over van Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Thierry Neuville (Hyundai) die donderdagavond samen de snelste tijd klokten in de straten van Marmaris.

Lappi nam de volgende proef voor zijn rekening en nam ook de kop over want Latvala reed maar een matige tijd op de langste rit van de ochtend. De Finse Toyotarijder klokte later wel nog een tweede besttijd op drie proeven, maar Lappi wist zijn koppositie te behouden. Ondanks de twee snelste tijden moet Latvala voorlopig vrede nemen met de derde plaats op 13 tellen van de zijn landgenoot. Tussen de twee Finnen staat Andreas Mikkelsen (Hyundai) die een regelmatige ochtendlus afwerkte.

Van de titelpretendenten doet Sébastien Ogier voorlopig de beste zaak. Hij staat vierde op 16.1 seconden van zijn teamgenoot. Citroën doet het dus voorlopig een pak beter dan in Duitsland. De regerende wereldkampioen wordt wel op de huid gezeten door Suninen. Ott Tänak (Toyota) is voorlopig pas zesde op 21.6 seconden. De WK-leider moest wel als eerste de baan en kreeg dus het vuilste parcours voorgeschoteld. Het ergste is wel voorbij voor de Est want na de middag moet diezelfde lus worden afgewerkt.

De Est deed het wel beter dan Thierry Neuville die heel snel veel tijd verloor. De Belg was niet geheel tevreden met zijn bandenkeuze en het tweede reservewiel zorgde voor iets te veel balast. Maar de Belg klokte tegen de middag wel een strakke tweede tijd waardoor de schade ietwat beperkt bleef. Zijn achterstand op Lappi bedraagt wel een halve minuut en Kris Meeke (Toyota) hangt in zijn nek te briesen.

Foto: Citroën Racing - TwitterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 13 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons