van der Horst

Turkije: Evans boekt zege na calvarietocht

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans heeft de Rally van Turkije op zijn naam geschreven, de vijfde manche van het WRC. Thierry Neuville werd tweede, maar verdiende meer na een sterke rally. De Belg mag wel tevreden zijn, want deze rally bleek voor velen opnieuw een calvarietocht.
  • Dreamdrive
Het regende deze ochtend in Turkije. Geen malse druppels, maar wel lekke banden. De 38 km lange proef Cetibeli eiste een pak slachtoffers en gooide het algemene klassement helemaal om. Fiere leider Thierry Neuville (Hyundai) reed lek, tweede in de stand Sébastien Ogier (Toyota) reed lek en ook de derde in het klassement Sébastien Loeb (Hyundai) reed lek. Platte banden waren er ook voor Esapekka Lappi (Ford) en Kalle Rovanperä (Toyota). Teemu Suninen (Ford) was het grootste slachtoffer. Hij reed een wiel van zijn Fiesta en moest opgeven. Enkel Elfyn Evans (Toyota) en Gus Greensmith (Ford) kwamen de proef veilig door.

Evans, gisteravond nog vierde, pakte zo de leiding over van Neuville die op zijn beurt de schade beperkte en terugviel naar plaats drie. Neuville leek gisteren nog op weg naar winst, maar dat was buiten de ondergrond gerekend. Ook Ogier wipte even over de Belg met een minimale voorgift, die hij op de volgende proef moest inleveren, na een scratchtijd van Neuville. Loeb zakte enkele plaatsen, van twee naar vier. 

De tweede doortocht op Cetibeli verliep een pak rustiger, al reed Lappi opnieuw lek. Erger verging het de WK-leider. Ogier moest zijn Yaris WRC op kant zetten met motorproblemen. De Fransman verloor niet enkel een podiumstek, maar ook de leiding in de WK-tussenstand. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 Coupe WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 Coupe WRC
Thierry Neuville pakte nog de vijf Powerstagepunten, maar moest dus tevreden zijn met de tweede stek, achter Evans die zijn tweede zege van het seizoen boekt en de WK-leider wordt in dit vreemde seizoen. Sébastien Loeb noteert een mooi podium en bezorgt zijn werkgever een pak merkenpunten. Kalle Rovanperä eindigde weerom sterk in de punten met een vierde plaats. Gus Greensmith (Ford) behaalt zijn beste resultaat ooit, terwijl ploegmaat Esapekka Lappi tevreden moest zijn met de zesde stek. Hij eindigde de rally met een gebroken schokdemper. 

Evans telt nu 97 punten en is op slag favoriet voor de titel. De Welshman beschikt nu al over 18 punten meer dan Ogier. Tänak blijft derde, maar moet wel Rovanperä naast zich dulden. Beide tellen 70 punten. Neuville blijft vijfde. Hij heeft nu 65 punten verzameld, 32 punten minder dan de WK-leider. Bij de merken komt Hyundai op 9 punten van leider Toyota Gazoo Racing.

Binnen drie weken is er de rally van Sardinië, de voorlaatste manche (onder voorbehoud uiteraard) van het seizoen. 

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 20 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons