van der Horst

Turkije: Hattrick voor Tänak - Neuville wint Power Stage

Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Ott Tänak is erin geslaagd om zijn derde WK rally op rij te winnen voor zijn teamgenoot bij Toyota Gazoo Racing WRT, de Fin Jari-Matti Latvala en de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon in de Hyundai i20 World Rally Car. Hierdoor komt de 30-jarige Est gevaarlijk opzetten in de tussenstand van het WK waarin hij over Ogier naar de tweede plaats springt op dertien punten van onze landgenoot Neuville.
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Tänak liep afgelopen weekend weg met het spreekwoordelijke been van het duellerende duo Neuville en Ogier. beiden kenden zoals geweten problemen en verdwenen van de tabellen. Zowel Neuville als Ogier wilden dus zoveel mogelijk punten sprokkelen tijdens de afsluitende Power Stage.

Onderweg had Ford ook reeds een puntje gevonden voor de Fransman door de zevende plaats van Evans via stalorders op te offeren. Evans meldde zich te vroeg aan en pakte vijf minuten straftijd aan de start van de laatste KP waardoor hij naar de twaalfde plaats verhuisde. Zodoende kwam Ogier uit op de tiende plaats en scoorde reeds een punt. Neuville won in een waanzinnige laatste KP de Power Stage voor Ogier en dus scoren ze elk vijf punten in Turkije en blijft het verschil 23 punten in het voordeel van onze landgenoot.

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Het pakken van punten "naast de piste" is niet bepaald de meest sympathieke manier om te scoren, maar het is niet illegaal en dus werden geen reglementen overschreden. Maar erg sportief kunnen we het gedrag niet noemen.  

Het meest interessante van deze wedstrijd is dat de Est Tänak reeds drie zeges op rij telt en gevaarlijk in de buurt komt van Neuville. Hij springt over Ogier naar de tweede plaats en scoort 23 punten beter dan Neuville. Voor de start van de rally van Turkije had onze landgenoot nog een voorsprong van 36 punten op de Toyota-rijder. Dit is nu gereduceerd tot 13 punten, terwijl Ogier nu als derde volgt op 23 punten van de leidende Hyundai van Neuville. Met nog drie wedstrijden te gaan, mogen we ons aan een spannende titelontknoping verwachten.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Net voor de start van de Power Stage wist Neuville te vertellen dat hij als opener bezig was aan een zeer goede rally en over de beste wagen beschikte. Hij mocht dan ook met een kleine voorsprong van 3/10 sec. gaan rusten op vrijdagavond. Het mocht echter niet zijn en een technische tegenslag is 'part of the game'. Hij heeft tijdens de slotdag zeer traag gereden omdat er niets meer te rapen was en om met frisse banden aan de Power Stage te beginnen. Hierin zou onze landgenoot een fenomenale chrono neerzetten en zagen we hem foutloos op de limiet de troostprijs van vijf punten pakken.

Foto's: Willy Weyens - Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op zondag 16 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons