van der Horst

Turkije: Ook gekortwiekt blijft Toyota bovenaan

Kris Meeke
Kris Meeke
Kris Meeke heeft zich de snelste getoond op de shakedown van de Rally van Turkije, de elfde manche van het WRC. Toyota pakte voor het eerst uit met een korte achtervleugel sinds bleek dat de vorige versie, hoewel gehomologeerd, niet volledig voldeed aan de voorschriften. Hyundai presteert weerom sterk op ruw terrein met Andreas Mikkelsen op twee en Thierry Neuville op drie.
Ott Tänak (Toyota) ging als eerste de baan op en zette een tijd van 3:31.1. Thierry Neuville (Hyundai) en Sébastien Ogier (Citroën) gingen daar niet meteen onder ondanks een meer propere baan. Neuville liet zelfs dik vijf seconden liggen. Achter de grote drie doken de tijden wel onder die eerste chrono van Tänak. Teemu Suninen (Ford) opende het best en ging zowat vier tellen sneller op het parcours van 4,7 km lang in de buurt van epicentrum Marmaris.

De tijden zakten wel nog even, maar werden niet meer spectaculair verbeterd. De tijd van Suninen bleek zelfs goed voor een vijfde tijd. Kris Meeke (Toyota) klokte de snelste tijd, 3:25.3. Andreas Mikkelsen (Hyundai) deed er exact een seconde langer over, Neuville 1.2 seconde. Tänak tikte als vierde aan. Twee Toyota's en twee Hyundai's dus in de top vier. Voor Toyota is het een kleine ontdekkingstocht want Gazoo Racing moest de voorbije weken werken aan een nieuwe achtervelugel, maar klaarblijkelijk deert hen dat niet. Zelfs gekortwiekt blijft Toyota, die trouwens hard werkte aan de wagen om die te doen presteren op dit zware terrein, bovenaan staan.

Sébastien Ogier (Citroën) klokte een zesde tijd, wel op drie seconden van Meeke.

In WRC2 troeft Gus Greensmith voorlopig Kalle Rovanperä af.

Foto: Toyota Gazoo RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 12 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons