van der Horst

Turkije: Regen brengt Ogier en Neuville naar voor, Lappi leidt

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Esapekka Lappi mag als leider naar dag twee in de rally van Turkije, de elfde wedstrijd van het WRC. Thierry Neuville is nu derde op amper zeven tienden van Ogier. Beiden werden geholpen door de regen en door lek rubber bij WRC-leider Ott Tänak.
Meteen drama na de middag. De 'performer' van de ochtend, Jari-Matti Latvala (Toyota), reed lek en tuimelde weg in de stand. Thierry Neuville (Hyundai) klokte meteen een tweede tijd maar dat leverde hem op dat moment nog geen winst op in de tussenstand want het was Kris Meeke (Toyota) die met een snelste tijd zich voorbij de Belg murwde. 

Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Maar op de 38 kilometer van Cetibeli werd de stand helemaal door elkaar gehaald. Wat Neuville kort ervoor voorspelde kwam uit: regen. De Belg trok alle registers open, klokte de snelste chrono en gaf Sébastien Ogier (Citroën) maar liefst 10 seconden. Enkel Esapekka Lappi (Citroën) bleef daar ietwat in het spoor van de Belg. De rest werd zowat op een halve minuut gezet. Nog erger verging het Ott Tänak (Toyota) die op zijn beurt lek reed en een dikke minuut verloor. Een ferme tik dus voor Toyota die zo in geen tijd twee pionnen zag wegvallen uit de kop van de koers.

Neuville bleef doorduwen en haalde nog eens uit op de slotproef van de dag, toch ten opzichte van zijn titelconcurrenten. Hij strandde uiteindelijk op zeven tienden van de virtuele tweede plaats van Ogier.

Helemaal vooraan reed Lappi onverstoord verder. De Fin die na de derde proef op kop kwam, leidt aan het einde van de dag nog steeds. Hij leidt nu met een voorsprong van 17.7 seconden op Ogier en 18.4 seconden op Neuville. Teemu Suninen (Ford) is op kousevoeten vierde, weliswaar op driekwartminuut van de leider. Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Dani Sordo (Hyundai), auteur van de snelste tijd op de slotproef, zijn vijf en zes. Ott Tänak is pas achtste, op ruim anderhalve minuut van de fiere Finse leider.

Morgen zijn er 110 wedstrijdkilometers, verspreid over zes proeven waarvan eentje opnieuw ruim dertig kilometer lang.

Foto's: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing WRCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 13 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons