van der Horst

Turkije: Tänak geeft op, Neuville in het verlies

Sébastien Ogier - Citroën C3 WRC
Sébastien Ogier - Citroën C3 WRC
Na tien van de zeventien klassementsproeven in de Rally van Turkije leidt Esapekka Lappi nog steeds. De kans dat de Fin straks zijn tweede overwinning mag vieren, lijkt echter klein met Sébastien Ogier net achter zich. Voor Ott Tänak is het over en uit en ook Thierry Neuville kreeg het warm toen hij van de baan sukkelde.
  • STX Motorhomes
Zoals verwacht blijft Turkije een loterij. Een manche die bol staat van drama en tragiek. Eentje die veel rijders wellicht niet zullen missen mocht die van de kalender verdwijnen.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Het eerste feit van de dag kwam van Thierry Neuville (Hyundai). "Ik zag waarlijk geen meter voor de wagen. Ik raakte iets en werd van de weg gegooid. Het duurde even voor we vonden hoe we terug op de baan konden raken", aldus de Belg die bijna vijf minuten en een potentiële podiumplaats verloor. 

Het leek meteen ook het einde van de titeldroom, maar even later stond ook Ott Tänak (Toyota) aan de kant, op verbinding. De Est kreeg af te rekenen met een technisch probleempje en werd gedwongen tot opgave.

Met de derde titelkandidaat gaat het opperbest. Sébastien Ogier (Citroën) staat tweede op een handvol seconden van de kop. Bovendien staat zijn teamgenoot Esapekka Lappi (Citroën) voor hem uit en staat hun dichtste concurrent op ruim een minuut. Citroën kan dus in blok controleren. Of Lappi zijn tweede carrièrewinst straks mag vieren? Wellicht niet. Als de Fin niet op snelheid geklopt wordt door Ogier dan zal hij wel baan moeten ruimen in strijd om de titel. Verliet Lappi Toyota niet om Tänak binnen het team te ontwijken? Lappi heeft een voorgift van exact tien seconden op Ogier.

Die derde man is Andreas Mikkelsen (Hyundai), die dus op een minuut staat. Vooroorlogs lijkt het wel. Teemu Suninen (Ford) is een goede vierde, Dani Sordo (Hyundai) een secure vijfde.. Jari-Matti Latvala en Kris Meeke staan bij elkaar op stek zes en zeven, op ruim twee minuten van de kop. Neuville is nu achtste en moet hopen op problemen bij zijn voorliggers om nog op te rukken, al blijft de Belg wel flink doorduwen.

Deze middag moet dezelfde lus van drie proeven worden afgewerkt.

Foto: Citroën Racing en Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 14 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons