van der Horst

Condroz Rally: Tweede zege in Hoei voor Kris Princen

Kris Princen - Subaru WRC
Kris Princen - Subaru WRC
Op dag 2 van de Condroz Rally stonden nog 8 proeven of 94 km. op het menu. Twee lussen van telkens vier KP’s over 47 km tegen de chrono. Op zaterdagavond werd de laatste proef, gewonnen door Princen, afgelast, waardoor de man uit St-Truiden zondagmorgen vertrok met een voorsprong van 6,8 seconden op de Britse fabrieksrijder Kris Meeke. Een aantal wagens die gisteren de finish niet haalden werden opnieuw opgevist in rally2.
Kris Meeke - Citroën DS3 R5
Kris Meeke - Citroën DS3 R5
Meeke ging in de aanval en won de eerste en de derde proef, maar dichter dan 5,1 seconden zou de Britse fabrieksrijder in het WRC voor Citroën  niet komen. Princen gaf de Brit tijdens de laatste KP van de eerste lus 7 seconden aan zijn broek en kon de laatste lus aanvangen met een voorsprong van 12,8 seconden.
De Truienaar won alle KP’s van de laatste lus en had voor de start van de laatste KP over 23 km een voorsprong van 17,8 seconden bijeen gesprokkeld. Meeke verloor nog eens 21 tellen op de laatste doortocht en zodoende won Princen voor de tweede maal de Condroz Rally, acht jaar na zijn eerste zege in Hoei.

Kris Princen - Subaru Impreza WRC
Kris Princen - Subaru Impreza WRC
Meeke was achteraf tevreden over zijn optreden en had het beste van zichzelf gegeven. De Brit beschikte over een Citroën DS3 R5, een wagen van de laatste generatie,maar uiteraard minder snel dan de Subaru WRC van Princen die ondanks een vorige generatie toch nog steeds sneller is dan een huidige R5. “Het was een vrij snelle wedstrijd en ik heb het beste gegeven, maar tegen een Subaru die over de laatste snufjes beschikt van zijn generatie was ik niet opgewassen. Maar ik heb me fantastisch geamuseerd en ben tevreden met het resultaat,” aldus de WRC rijder.


Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Princen was in de wolken met zijn vijfde zege van het seizoen en ontkende ten stelligste dat supporters opzettelijk modder en troep op de baan hadden gegooid.
“Ik had deze wedstrijd met vet onderlijnd in mijn agenda en het is gelukt. Toen ik de deelnemerslijst zag was ik ervan overtuigd dat ik niet zou meedoen voor de knikkers, maar na het wegvallen van Solberg waarmee ik een mooi gevecht uitvocht, kon ik de leiding over nemen en niet meer uit handen geven. Het was een supersnelle rally en met wisselende omstandigheden. Meestal droog en dan opeens vettig en vochtig. We moesten er ons kopje bijhouden,” besluit een tevreden Kris Princen.

Pieter Tsjoen - Peugeot 208 T16 R5
Pieter Tsjoen - Peugeot 208 T16 R5
Freddy Loix had voor de aftrap de titel reeds op zak en deze Condroz rally werd één zegetocht voor de tweevoudige kampioen van België. Zonder druk op de ketel en met de wetenschap in het achterhoofd dat de Skoda ook volgend seizoen enkele wedstrijden moet afwerken pakte ‘Fast Freddy’ een knappe derde plaats voor de oude Skoda Fabia WRC van Eric Cunin die op zijn beurt het duel voor de vierde plaats won van Pieter Tsjoen in de Peugeot 208 R5. tijdens de laatste wedstrijddag verloren we ook nog een knappe Ludovic Sougnez in de Mitsubishi Evo9 die in een zwaar gevecht verwikkeld was met Bonjean voor de zesde plaats.

Jean-Pierre Vandewauwer - Porsche 997 GT3 Cup
Jean-Pierre Vandewauwer - Porsche 997 GT3 Cup
Veteraan van vele gemotoriseerde oorlogen, Jean-Pierre Vandewauwer nestelde zich met de Porsche 997 GT3 Cup netjes tussen de Fords Fiësta R5 van Baugnet en Vanneste op een schitterende achste plaats.


Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 2 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye du Condroz.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons