van der Horst

Tweedehands sportauto kopen? Lees eerst deze 5 tips!

Porsche Macan GTS
Porsche Macan GTS
Als autosportliefhebber droom je misschien van je eigen sportwagen. Het gebrul van de eigen motor, de opwindende snelheid die jouw eigen banden maken en de wendbaarheid bij elke bocht: wie droomt hier nu niet van? Een gloednieuw exemplaar kan echter een flinke hap uit je spaarrekening nemen. Voor veel mensen is het zelfs gewoon niet betaalbaar. Daarom kan een tweedehands sportauto een uitstekend alternatief zijn. Het is wel opletten geblazen: koop niet zomaar de eerste de beste tweedehands sportauto.

Ken het verleden van de auto

Het kennen van de voertuiggeschiedenis is essentieel bij de aankoop van een tweedehands sportauto. Denk daarbij aan informatie over eventuele eerdere schade en ongelukken, onderhoudsbeurten en zelfs of de auto ooit is teruggeroepen. Vraag altijd naar de geschiedenis van de auto en vraag om het volledige onderhoudsboekje. Check zeker ook de kilometerstanden.

Zorgvuldige inspectie van de sportauto

Sportauto's worden vaak extra op de proef gesteld, zowel qua snelheid als qua prestaties. Ook bij weinig gereden kilometers kan er al wat slijtage op de auto zitten, zeker als er niet altijd even correct mee is gereden. Dit kan leiden tot extra kosten, bijvoorbeeld als onderdelen vroegtijdig moeten worden vervangen. Het is daarom van cruciaal belang om een grondige inspectie te laten uitvoeren door een betrouwbare professional. Let in het bijzonder op de staat van de remmen, de banden, de ophanging en de versnellingsbak.

Kiezen voor officiële Porsche Approved-programma's

Bij de aankoop van een tweedehands sportauto zijn zogeheten Porsche Approved-programma's ideaal, omdat ze meer zekerheid bieden. Deze programma's, aangeboden door premium autofabrikanten als Porsche, verzekeren dat de auto grondig is geïnspecteerd door gecertificeerde technici en dat het voldoet aan de strenge normen van de fabrikant. Het Porsche Approved-programma omvat bijvoorbeeld een rigoureuze inspectie op talloze punten. Je bent zeker van de staat van het voertuig en je hebt ook duidelijkheid over de voorgeschiedenis. Je kunt onder meer de Porsche Cayenne en de Macan tweedehands kopen via het Porsche Approved-programma. Het gaat om Duitse degelijkheid én je hebt extra zekerheid, wat het tot een bijzonder goede keuze maakt.

Consumentenrecht en (wettelijke) garantie

Wanneer je een tweedehands sportauto koopt, is het belangrijk om je rechten als consument te kennen. In België (en andere Europese landen) ben je beschermd door het consumentenrecht, dat stelt dat de verkoper een wettelijke plicht heeft om een product te leveren dat conform de koopovereenkomst is. In België beschik je over een wettelijke garantie van twee jaar, tenzij het gaat om tweedehandsgoederen en er contractueel een kortere garantietermijn is afgesproken. Dit mag dan wel niet minder dan een jaar bedragen. Sommige fabrikanten bieden bovenop de wettelijke garantie nog extra garanties. De wettelijke garantie geldt hoe dan ook enkel als je een product koopt bij een professional en als je zelf koopt als consument, dus niet voor je zaak.

Maak altijd eerst een proefrit

Dit is misschien een van de meest plezierige aspecten van het kopen van een sportauto: de proefrit. Dit geeft je de kans om te controleren hoe de auto aanvoelt op de weg, hoe hij presteert, hoe goed de remmen en de besturing werken en of er ongebruikelijke geluiden of trillingen zijn. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je verkeersregels overtreedt en aan 200 km/u scheurt over de autosnelweg, maar toch kan een proefrit al een goed idee geven van wat je van de auto mag verwachten.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op zondag 27 augustus 2023.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons