van der Horst

Tye en Turney nieuwe leiders in EK tussenstand na zeges in Zuerra

Startgrid
Startgrid
Na de openingsmanche van het Europese kampioenschap karting voor de OK-Junioren en OK klasse in Portugal, ging het kampioenschap afgelopen weekend verder in het Spaanse Zuerra. Op de snelle piste nabij Zaragoza vond de tweede van vier manches van het EK plaats, die gewonnen werd door de Britten Nathan Tye (OK-Junioren) en Joe Turney (OK). Beiden zijn ze bovendien de nieuwe leiders in de tussenstand.
OK-Junioren: Overtuigende zege voor Nathan Tye
Nathan Tye
Nathan Tye
Na zich verzekerd te hebben van een derde startplek voor de finale, opende Nathan Tye de wedstrijd sterk. Polesitter Arthur Dorison moest al in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in de Brit die vanaf dan de leiding niet meer uit handen gaf. De Sodi Kart rijder profiteerde van de strijd om de overige podiumplaatsen om ruim drie seconden bonus bij elkaar te rijden in de vijftien ronden durende finale. Dorison voerde nog een mooi gevecht met zijn Thaise teammaat Enzo Tarnvanichkul waarbij die laatste aan het langste eind trok. Voor onze landgenoten werd de OK-Junioren finale een lastige opgave. Thomas Strauven reed vrijdag nog een bijzonder knappe tweede chrono in de kwalificaties maar kende wat tegenslag in de heats waardoor hij de finale pas als negentiende mocht aanvangen. Daarin werd onze landgenoot nog veertiende waardoor hij op een voorlopige achtste plaats staat in de EK tussenstand. Iets gunstiger verging het Lenn Nijs die met het circuit van Zuerra duidelijk een omloop naar zijn hart terugvond. Nijs mocht de finale vanaf een kansrijke tiende plaats aanvangen maar zag alle kansen al in de openingsronde teniet gedaan door een onvermijdbare aanrijding met enkele concurrenten. Nijs viel uit en keert helaas zonder punten huiswaarts. Ook Douwe Dedecker kon zijn puntentotaal niet aandikken. De Breeënaar kwalificeerde zich pas als 39e en kon in de heats niet voldoende opschuiven om door te stoten naar de finale. 
OK: Zege voor Turney, vijfde plaats in tussenstand voor Ean Eyckmans.
Podium OK
Podium OK
De leider in de EK tussenstand, Artem Severikhum, was er in Zuerra niet bij. De Rus werd gesanctioneerd voor zijn uitlatingen op het podium na zijn zege in Portimao en werd uiteindelijk door de FIA gedwiskwalicieerd. Hij mag ook niet meer deelnemen aan de resterende manches van het Europees kampioenschap. Een nieuwe leider in de tussenstand zouden we dus sowieso krijgen en die eer kwam toe aan de ervaren Joe Turney. De Brit werd al tweede in Portimao en profiteerde optimaal van het wegvallen van Severikhum. De Tony Kart piloot nam de leiding in de heats, won de laatste Super Heat en domineerde ook de finale. Enzo Deligny bood in de openingsfase nog wat weerwerk maar bleek uiteindelijk een maatje te klein voor Turney, die leider wordt in de tussenstand. Een verrassende Arvid Lindblad, die na een crash in Franciacorta begin dit seizoen zijn duim brak en afgelopen weekend zijn wederoptreden maakte, werd tweede maar kreeg een penalty voor contact met een tegenstander en viel terug naar P9. Deligny werd zo tweede, voor Alex Powell. Onze landgenoot Ean Eyckmans vocht opnieuw mee vooraan het veld en werd knap zevende, na regerend wereldkampioen Tuukka Taponen. Eyckmans klimt zo op naar een keurige vijfde plaats in de tussenstand van het Europees kampioenschap. 

Er staan nu nog twee afspraken op de kalender van het EK. Te beginnen, het eerste weekend van juni in het Zweedse Kristianstad. 

Foto's: CIK FIA



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 2 mei 2022.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons