van der Horst

Ullevålseter en Sabatier winnen Africa Eco Race 2015

Sabatier-Rojat - Bugga One
Sabatier-Rojat - Bugga One
Na de laatste rit richting Dakar, die eigenlijk maar een formaliteit was, zijn zoals verwacht De Noor Pål Anders Ullevålseter bij de motoren en Jean-Antoine Sabatier bij de wagens & trucks de grote overwinnaars geworden van de Africa Eco Race 2015.
Pal anders Ullevalsetern - KTM
Pal anders Ullevalsetern - KTM
Van Ullevålseter was voor de start reeds geweten dat hij de superfavoriet was bij de motoren. De Noor, tweede in de grote Dakar in 2010 en in 2012 nog goed voor etappewinst, had reeds vroeg in de editie 2015 de concurrentie op achterstand gefietst en nadien het geheel onder controle gehouden. Nadat zijn landgenoot John olav Lindtjorn reeds het strijdperk moest verlaten tijdens de tweede wedstrijddag, had Ullevålseter reeds een voorsprong van meer dan een uur na die tweede wedstrijddag. Alles bij elkaar won hij acht etappes op twaalf en werd dus een verdienstelijke winnaar. Hij haalde het uiteindelijk met een voorsprong van
Gilles Vanderweyen - KTM
Gilles Vanderweyen - KTM
net geen drie uren op de Oostenrijker Theuretzbacher.  Onze landgenoot Gilles Vanderweyen lag een tijdlang in tweede stelling, zakte dan naar de derde en had op enkele dagen van de finish uitzicht op de derde eindplaats. Hij verloor evenwel wat kostbare tijd en moest uiteindelijk nog zijn meerdere erkennen in de Naibiër Waldschmidt. De eerste zeven plaatsen werden ingenomen door KTM-rijders.

Loomans-Driesen - Toyota
Loomans-Driesen - Toyota
Bij de wagens en de trucks zat het er al een tijdje aan te komen dat de Fransman Jean-Antoine Sabatier met zijn Bugga One naar de eindzege zou rijden. Hierbij werd hij een stuk geholpen door de pech van de oppositie. Na de negende etappe legde hij beslag op de leiding en gaf die niet meer uit handen. Sabatier stond na zes etappes met meer dan een uur achterstand op leider Loomans, de Kamaz van de Rus Anton Shibalov en de twee Hummers van Zapletal en Sazonov, maar stuk voor stuk kregen de voorgangers met pech of achterstand af te rekenen. Nadat Loomans kwam vast te zitten, nam de Kamaz van Shibalov over met een half uur voorsprong op de latere winnaar, maar ook de Rus kon het niet houden en een dag later kwam de
Top 3 - Africa Eco Race 2015
Top 3 - Africa Eco Race 2015
Franse Predator-rijder Mathieu Serradori aan de kop. Sabatier was evenwel iets sneller en mede door een tijdstraf van 15 minuten voor zijn landgenoot Serradori kon hij een mooie voorsprong uitbouwen. Ook deze verdween evenwel van het toneel waardoor opnieuw de twee Kamaz trucks van Shibalov en Kuprioanov op plaatsen twee en drie kwamen post vatten en dat was dan ook de top 3 die op het podium mocht op het strand van Dakar.

Foto's: Africa Eco RaceDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Africa Eco Race op zondag 11 januari 2015.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons