van der Horst

Unieke Belgische Porsche racewagen te koop aangeboden

GPR Racing - Porsche Carrera GT
GPR Racing - Porsche Carrera GT
Verschillende autosites, waaronder onze collega René de Boer op Autosport.nl, brachten het nieuws dat Mechatronik GmbH een unieke race-Porsche te koop aanbiedt. Het betreft immers het enige voor het racen aangepaste exemplaar van de Porsche Carrera GT, een wagen die in België ontwikkeld werd in de ateliers van GPR Racing van Pino Sperlinga. De foto’s van de aangeboden wagen tonen de Porsche in Mobil 1 kleuren, identiek aan die van de Porsche GT1 die uitkwam in de 24 Heures du Mans in 1998. Maar in deze kleuren was de wagen nooit te zien op circuit, trouwens de bolide reed geen enkele race. Autosport.be was aanwezig bij de eerste en enige maal dat de wagen in actie kwam, hierbij het verhaal van de enige Carrera GT aangepast voor het circuit, met unieke beelden.
GPR Racing - Porsche Carrera GT
GPR Racing - Porsche Carrera GT
Het idee om een raceversie van de Porsche Carrera GT kwam van de Belgische zakenman Guido Dumarey en hij vertrouwde die taak toe aan Pino Sperlinga. Die runde toen (anno 2005) een succesvol raceteam, GPR Racing, dat zelf zijn Porsches prepareerde en onder andere titels pakte in de Belgian Touring Car Series. Van de 911 naar de Carrera GT is echter geen kleine stap. Allerminst een gemakkelijke taak dus, temeer Porsche nooit de intentie had om de Carrera GT in te zetten in competitie en daarvoor ook geen interesse had. Dit schrok Dumarey en Sperlinga niet af en zij koesterden grote ambities voor de wagen. Een exemplaar van de Carrera GT werd aangekocht en omgebouwd tot racebolide.

GPR Racing - Porsche Carrera GT
GPR Racing - Porsche Carrera GT
Op 2 oktober 2005 kwam de wagen voor het eerst in actie, later zou blijken ook de laatste maal. De Carrera GT beschikte over de nodige veiligheidsuitrusting, maar de mechaniek was verder standaard. De Porsche getooid in de kleuren van Body Coach reed met Marc Duez aan het stuur enkele demonstratieronden op het circuit van Spa-Francorchamps in het kader van het Racing Festival. Meer was ook niet mogelijk, want de wagen voldeed aan geen enkel geldend reglement en kon dus in geen enkel kampioenschap ingezet worden. De volgende twee jaren werd er aan de wagen gesleuteld om hem circuitwaardig te maken en de echte raceversie werd getoond op de Euro Racing Show in 2008.

GPR Racing - Porsche Carrera GT
GPR Racing - Porsche Carrera GT
Tegen die tijd was de interesse in het project bij Dumarey danig getaand, onder meer door de hoge kosten en daar de wagen niet voldeed aan enig bestaand technisch reglement (Belcar, Le Mans Series) en dus niet kon ingezet worden. De wagen verdween van het toneel, maar dook op in 2018 op de Rétromobile beurs in Parijs, waar hij te koop werd aangeboden. Nu staat de wagen opnieuw te koop, in Duitsland ditmaal, en in een livery die tot dusver nooit door die bolide gebruikt werd.

Foto's: Marnik Mouchaers
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op woensdag 6 januari 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons