van der Horst

UPDATE: Al-Attiyah met derde dagwinst naar derde eindwinst

Nasser Al Attiyah - Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Nasser Al Attiyah - Mathieu Baumel - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah lijkt behoudens pech op weg naar zijn derde eindoverwinning, na winst in 2011 en 2015. De Qatarees boekte op de voorlaatste dag van deze 41ste Dakar zijn derde dagoverwinning.
Stéphane Peterhansel - X-raid Mini
Stéphane Peterhansel - X-raid Mini
De voorlaatste rit van deze Dakar Rally loodste de karavaan langs een lange lus rond Pisco. Absoluut geen uitbollertje daags voor de slotproef en dat bleek ook. De openingsfase stond bol van de dramatiek. 13-voudig winnaar Stéphane Peterhansel moest zijn Mini Buggy aan de kant zetten nadat hij hard neerkwam na een duin. Het was vooral zijn co-rijder David Castera die zwaar werd geraakt. Hij kon niet verder wegens rugpijn. Ook Philippe Gache en de Belg Stéphane Prévot (Geely) moesten de strijd staken na een crash. Ze liepen beide een rugblessure op. Nog meer Franse tragiek, want bij de motoren moest ook Adrien Van Beveren (KTM) opgeven, met een motorbreuk. De oud-winnaar had nog altijd uitzicht op winst.

Sébastien Loeb (Peugeot) moest weerom als eerste de duinen in. De vorige keren ging dat niet altijd even goed. Vandaag leek er verandering in te komen. De Fransman, die ook deze Dakar niet zal verlaten met eindwinst, snelde meteen weg en reed de rest in de vernieling. Tot hij met de meet in zicht mechanische problemen kreeg. Hij kreeg die nog wel opgelost, maar even later stond hij weer stil. Hij zou uiteindelijk vijf kwartier verliezen.

Nani Roma - MINI John Cooper Works Rally
Nani Roma - MINI John Cooper Works Rally
En dus profiteerde Nasser Al-Attiyah (Toyota) opnieuw optimaal. De Qatarees kende doorheen de Dakar amper problemen en lijkt goed op weg naar nieuwe eindoverwinning. Vandaar won hij de rit met vijf  minuten voorsprong op Nani Roma (Mini) en zeven op Giniel De Villiers (Toyota) die eindelijk terug boven water komt. Jakub Przygonski en Tom Colsoul besloten op de vierde plaats in hun Mini.

In de algemene stand heeft Al-Attiyah 51 minuten voorsprong op Nani Roma. Sébastien Loeb redt zijn virtuele podiumplaats maar staat op 2 uren van de leider. Przygonski en Colsoul zijn nu vierde, op een half uur van het podium.

Toby Price - KTM
Toby Price - KTM
Bij de motoren een vreemde uitslag met Fransman Michael Metge (Sherco TVS) en Daniel Nosiglia Jager (MEC HRC) op één en twee, terwijl er nog volop wordt gestreden voor de eindzege. Eerste klassementsrijder was Pablo Quintanilla (Husqvarna) die samen met Matthias Walkner (KTM) en Toby Price (KTM) over de meet reed. Een ongewijzigde top drie dus met Price, voor Quintanilla en Walkner. Bij de motoren zal er dus morgen nog stevig gereden worden.

Morgen nog 112 kilometer, richting hoofdstad Lima, en dan is de cirkel helemaal rond.

Foto: Toyota, Red Bull News & Mini MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 16 januari 2019.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons