van der Horst

Valencia: eerste testdag vroegtijdig stilgelegd na brand in boxen

Dan Ticktum - ERT Formula E Team
Dan Ticktum - ERT Formula E Team
De eerste testdag van de Formule E in Valencia startte met een valse noot. Nadat de ochtendsessie was afgelopen, is er tijdens de lunchpauze een brand uitgebroken in de boxen. Volgens de eerste berichtgevingen zou een Gen3-batterij in brand gevlogen zijn. Het vuur kon snel gecontroleerd worden, maar de FIA besloot de testen voor de rest van de dag op te schorten. Daarmee besloot Mitch Evans de dag als snelste.
  • St. Paul
Voor een tweede keer dit jaar is er dus in de autosport een brand ontstaan waarbij een elektrische batterij vermoedelijk als oorzaak kan aangeduid worden. De baterij die vandaag vuur vatte lag in een garage bij Williams Advanced Engineering om onderzocht te worden, nadat Robert Schwartzman, die met een DS Penske op pad was, ermee stilviel tijdens de ochtendsessie. Een personeelslid van Williams werd uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht, maar mocht dezelfde dag het ook al verlaten zonder medische hulp. Het vuur werd overigens snel geblust door het reddingsteam van het circuit en de brandweer. Gezien er een onderzoek is gestart naar de oorzaak van de brand, besloot men de testdag vroegtijdig stop te zetten. Hoe de rest van de testweek er uit zal zien is evenmin geweten.

Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Hiermee eindigde Mitch Evans als snelste op de "eerste" dag. De Jaguar-piloot schudde op het einde een 1:24.474 uit zijn mouw en bleef hiermee António Félix da Costa (Porsche) en Sébastien Buemi (Envision Racing) voor. Overigens kwamen er ook een aantal testpiloten en rookies in actie vandaag. Dit werd opgelegd door de Formule E dat elk team minstens een nieuwe piloot moet inzetten. Zo kwamen er vijf in actie, waarvan Taylor Barnard (Neom McLaren) de snelste was met de zevende tijd. Schwartzman viel in voor Stoffel Vandoorne tijdens deze sessie. Overigens werd er ook voor het eerst met fast-charging getest, een idee om zo pitstops terug in voege te brengen in de toekomst.

Update: de Formule E heeft deze avond bekend gemaakt dat het morgen niet in actie zal komen en de activiteiten voorlopig naar donderdag uitstelt, wat origineel de vrije dag was. Dit voor bijkomende veiligheidsonderzoeken.

Foto's: Formula E



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons