van der Horst

Valkenswaard: Winst voor Van Mechelen in onderbezet startveld

Rallycross Challenge 2013 - Start SuperCar
Rallycross Challenge 2013 - Start SuperCar
Opnieuw een deelnemersveld die op de Divisie Super 1600 na, niet meer om handen had dan een nationaal kampioenschap met groeipijnen. Maar zoals we reeds schreven in de nabeschouwing van de vorige wedstrijd in Maasmechelen is dit geen sneer naar de omlopen die zich engageerden om deze Challenge een kans te geven en deze met hun steun te laten groeien. Hier en daar gaan stemmen op om naast Oostenrijk, Frankrijk, België, Nederland en Tsjechië nog meer landen (lees Scandinavische) hierin te betrekken, om zodoende piloten die zich niet geroepen voelen voor een Europees avontuur in ERC RallycrossRX de kans te bieden hier in te stappen.
Drie kwalificatieheats, waarvan de twee beste in rekening worden gebracht voor de startopstelling van de finales is in de Challenge nog steeds van kracht.

Met twee snelste chrono’s stond de Ford van de Tsjech Pavel Koutny op de pole bij de SuperCars, met naast zich Jochen Coox die de eerste manche won en de snelste chrono van de dag op de tabellen zette. Van Mechelen en Ottink deelden de tweede startrij voor Schomaker en Scheveneels. De Scirocco van Ronny Scheveneels draaide een knappe tweede chrono tijdens de tweede heat, maar een 6de tijd tijdens de eerste heat deed hem de das om voor een plaats vooraan op de startgrid. Weinig volk op de grid van de derde kwalificatieheat omdat sowieso iedereen die reeds twee chrono’s reed wegens het onderbezet startveld sowieso in de finale zat.

Patrick Van Mechelen - SuperCar
Patrick Van Mechelen - SuperCar
In de A-finale pakte Patrick Van Mechelen een sportieve revanche op zijn vierde plaats op het thuisfront een week eerder en won zijn tweede wedstrijd van het seizoen in de Challenge. Zijn naaste belager in het kampioenschap, de Tsjechische Fordrijder Pavel Koutny kon even aan de leiding komen toen Van Mechelen ging jokeren, maar onze landgenoot kon zijn positie terug innemen na de jokerlap van de Tsjech. De Nederlander Ottink vervolledigde het podium terwijl Coox als vierde aantikte voor de Duitser Schomaker, Scheveneels en Langeberg die met de Seat van Snoeck reed.Rallycross Challenge - Start TouringCar
Rallycross Challenge - Start TouringCar
Bij de TouringCars was het de Deense Fiësta-rijder Jacob Teil Hansen die de pole pakte voor Filip Baelus die met de ex-Bonnet-Volvo reeds won op zijn thuiscircuit in Maasmechelen. Leider Sterkens en de Nederlander de Haase deelden de tweede startrij voor Nick Snoeys en Mandy Kasse. Hansen, Sterkens en Baelus maakten er een mooie finale van die uiteindelijk werd beslecht in het voordeel van de Deen voor Baelus die Sterkens kon voorbij snellen tijdens diens jokerlap. De Haas en Snoeys rondden de top 5 af.


Rallycross Challenge - Start Super1600
Rallycross Challenge - Start Super1600
Met twee snelste chrono’s was de Tsjech Stanislav Susta veruit de snelste bij de Super1600. Hij parkeerde zijn Skoda Fabia op de pole met naast zich de Peugeot 206 van zijn landgnoot Veverka. De Nelderlander Van de Wege (Toyota Yaris) en de Fransman Guillemette (Renault Clio) bevolkten de tweede startrij voor onze landgenoot Van Beers (Renault Clio) en de Skoda Fabia van de Tsjech Vimmer.

Een verrassende Van de Wege kon een tijdlang aan de leiding rijden, maar ging als laatste jokeren en verhuisde naar de vierde plaats. Susta pakte de leiding over en won voor Veverka en Guillemette. Dave Van Beers had pech en kwam niet aan rijden toe in de finale.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in European Rallycross Challenge op zondag 18 augustus 2013.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons