van der Horst

Vallelunga: Gilles Magnus lukt tweede zege, dubbelslag voor Comtoyou Racing

Podium Race 2
Podium Race 2
Vertrokken vanop de eerste startrij nadat frontrowsitters Yann Ehrlacher en Santiago Urrutia na de formatieronde andermaal de pits indoken, stormde Gilles Magnus in de oven van Vallelunga naar een tweede seizoenzege. Zoals elk van de elf starters beducht voor bandenproblemen die Attila Tassi een podiumplaats zouden kosten, werkte de Antwerpenaar een foutloze rit af, op afstand achternagezeten door Comtoyou-teamgenoot Nathanaël Berthon. De Fransman wist puntenleider Mikel Azcona achter zich te houden, scoort met een tweede stek zijn beste resultaat van het seizoen en tekent voor de Comtoyou-dubbelslag.
Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Magnus dient zich bij de start schrap te zetten voor een aanval van teamgenoot Mehdi Bennani, net als de Belg vanop de eerste rij gestart. De Antwerpenaar behoudt de leiding, Bennani betaalt zijn mislukt inhaalmaneuver cash en verliest twee plaatsen aan Attila Tassi en Nathanaël Berthon. 

Behoudend rijden om bandenproblemen te vermijden lijkt niet aan de jonge Attila Tassi besteed. De winnaar van Pau zet onze landgenoot in de openingsronden onder druk,verliest naderhand wat terrein en moet na negen ronden met een lekke band naar de pits. 

Een voorval dat Berthon en Azcona - inmiddels probleemloos aan BRC-teamgenoot Michelisz voorbijgegaan - nagenoeg in één klap de tweede en derde stek oplevert; ook Mehdi Bennani moet immers net als in race 1 met een stukke voorband naar de pits.

Ook bij Münnich Motorsport speelt men het tactisch:  Esteban Guerrieri staat zijn zevende stek af aan titelkandidaat Nestor Girolami en beschermt daarop zijn landgenoot voor mogelijke aanvallen van Rob Huff, derde in de puntenstand. Een opzet dat finaal mislukt wanneer ook Guerrieri, net als Tiago Monteiro met een stukke linker voorband richting pitlane moeten.

Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Vooraan ziet Magnus de resterende ronden traag wegtikken. Met een voorsprong van nagenoeg drie seconden op Berthon kan de Belg in de slotronden voet van het gas nemen. De Fransman houdt tot op de finishlijn Azcona in bedwang en bezorgt patron Jean-Michel Baert een deugddoende dubbelslag. Drie dagen na de nationale feestdag weerklinkt ook in de verzengende hitte van Vallelunga de Brabançonne.

"Opnieuw op het podium. Het was echt zwaar, 'die linker voorband sparen' spookte het door mijn hoofd. Het ware nog leuker geweest om op een normale manier te winnen (mét de Lynk& Co's erbij - nvdr), maar we zouden er toe in staat zijn geweest, de snelheid was ok. Maar goed, het is zoals het is en ik sprokkelde heel veel punten. Het is de tweede keer dat we vandaag op het podium staan, een perfect weekend zeg maar. Ik had het me niet beter kunnen voorstellen. De race was zwaar, hoewel ik altijd een grote voorsprong op Nat (Berthon) had, maar toch hoorde ik altijd de banden gillen, ik kon de kleine trillingen voelen. Misschien zit het alleen in mijn hoofd, maar je denkt er altijd aan en dat maakt het nog moeilijker. Maar we hebben het gehaald, ik ben echt blij" aldus onze landgenoot .

Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
In de kampioenschapsstand vergroot leider Azcona, in Italië tweemaal op het podium, zijn voorsprong op Girolami met zes eenheden tot 36 punten. Rob Huff blijft derde maar voelt de (niet alleen spreekwoordelijke) hete adem van Gilles Magnus in de nek. De Belg is eveneens over de verstek latende Ehrlacher en Urrutia gewipt en staat nu vierde op zes punten van de Brit.


Uitslag Race 2
Stand Rijders na Race 2
Stand Team na Race 2

Foto's: FIA WTCR

 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 24 juli 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons