van der Horst

Vallelunga: Lynk&Co forfait, Girolami wint rocamboleske race

Podium Race 1
Podium Race 1
Honda-rijder Nestor Girolami gaf de titelstrijd een geheel nieuwe wending met een verdiende zege want racelang onder druk van een opzittende Mikel Azcona. Door het forfait van het Lynk&Co-kwintet klimt de Argentijn immers naar de tweede plaats in de tussenstand op 31 eenheden van de Spanjaard. Gilles Magnus snelde mede dankzij een knalstart naar een tweede podium. De race stond niet alleen bol van incidenten, hoofdzakelijk als gevolg van de extreem hoge temperaturen, maar is er door het forfait van Cyan Racing én de Nordschleife-affaire indachtig, alweer één voor de WTCR-geschiedenisboeken.
Cyan Racing geeft forfait
Cyan Racing geeft forfait
Het Zweeds-Chinese team besloot niet te starten stellende dat het met de 1.335kg zware Lynk & Co 03 onmogelijk  was een volledige wedstrijd veilig tot een goed einde te bengen. De vijf blauwe bolides namen weliswaar hun gridpositie in maar doken dadelijk de pits in, waarop het rijderskwintet bedrukt het vervolg van de gebeurtenissen op TV-scherm volgden. Doordat verschillende van de elf overgebleven rijders naderhand met een lekke band de pits opzochten voor nieuw rubber, leek het omstreden initiatief niet helemaal ongegrond. Andere merken waaronder Hyundai daarentegen werkten de race wél probleemloos af zodat het vraag blijft of Cyan zichzelf niet in de voet schoot door het spel zo hard te spelen. In een vergadering tussen de teams op vrijdagavond hadden deze er bij de Zweeds-Chinese entente nochtans op aangedrongen een punt te zetten achter bepaalde, al zeker niet door Comtoyou Racing gesmaakte maneuvers achter de schermen. 

Duel Nestor Girolami - Mikel Azcona
Duel Nestor Girolami - Mikel Azcona
Op sportief vlak kregen we racelang spannende duels te zien tussen Girolami en Azcona om de eerste plaats en het duo Magnus-Michelisz om de laagste podiumtrede. Spijts een interventie van de safety car om brokstukken en kiezel op de baan op te ruimen, veroorzaakt door sorties of problemen van o.m. Monteiro, Berthon, Coronel en Huff, hield de Münnich Motorsport-rijder vast aan zijn koppositie. Door de nulscore van Urrutia en Ehrlacher klimmen Girolami én Huff over het  Cyan Racing-duo naar plaats twee en drie.

Duel Gilles Magnus - Norbert Michelisz
Duel Gilles Magnus - Norbert Michelisz
Gilles Magnus blijft zesde, ook al leverde onze landgenoot een sterke prestatie af, beloond met een tweede podium. Vertrokken als achtste, ging de Audi Sport-rijder bij de start knap aan teamgenoot Bennani en het zwak gestarte duo Esteban Guerrieri-Norbert Michelisz voorbij om na de openingsronde in vierde stelling door te komen. Nadat stalgenoot Nathanaël Berthon met een lekke band uitviel, erfde de Belg de derde plaats, tot de finishlijn met verve verdedigd voor de aanvallen van Michelisz.

Uiteindelijk haalden toch elf rijders de finish, zo te zien te laat afgevlagd door een 'ingedommelde' vlaggenist. Zowel Tassi, Coronel (winnaar,  in de WTCR Trophy) Huff, Berthon, Bennani als Monteiro vervoegden na hun respectieve problemen immers opnieuw de race. Hoewel in de voorlaatste ronde met een opgeblazen turbo definitief naar de kant, tikte Esteban Guerrieri alsnog als zevende aan. Door de turbowissel wordt de Argentijn in race 2 wel naar de laatste startrij verwezen. 

Afwachten wat het tweede, weliswaar iets kortere treffen brengt bij ongetwijfeld nog hogere temperaturen. Cyan Racing, normaliter met Yann Ehrlacher op de pole, gaf alvast te kennen niet in race 2 te zullen aanzetten. In principe vertrekken Gilles Magnus en Mehdi Bennani om 17.00u vanop de eerste startrij. 

Uitslag Race 1
Stand Rijders na Race 1

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 24 juli 2022.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons