van der Horst

Vallelunga: Nestor Girolami oppermachtig in qualifying, Lynk&Co twijfelt aan racedeelname

Nestor Girolami - Münnich Motorsport All.Inkl.Com Honda Civic
Nestor Girolami - Münnich Motorsport All.Inkl.Com Honda Civic
Honda-topper Nestor Girolami, reeds snelst in Q2, voorkwam de dubbelslag voor Hyundai door in de shoot out in het 40C° hete Vallelunga als enige onder de 1:15"-grens te duiken. Puntenleider Mikel Azcona kreeg nagenoeg een kwart seconde aan de broek en moest vrede nemen met een tweede startplaats voor teamgenoot Norbert Michelisz en Nathanael Berthon, de enige Audi-vertegenwoordiger die het tot in Q3 schopte. Esteban Guerrieri maakte de top 5 vol, voor Attila Tassi en het Comtoyou-duo Mehdi Bennani-Gilles Magnus. Door geen supersnelle chrono's na te streven beoogde het team uit Waterloo vooral succesballast te verliezen voor de volgende meeting op de Anneau du Rhin.
Nathanaël Berthon - Comtoyou DHL Team Audi Sport
Nathanaël Berthon - Comtoyou DHL Team Audi Sport
Omdat Attila Tassi drie plaatsen op de grid voor race 1 wordt teruggezet om een full course yellow in FP2 niet te hebben gerespecteerd, gaat Magnus hierin niet als achtste maar als zevende van start. Een bestraffing die ook Bennani en Urrutia in het eerste treffen een plaatsje winst oplevert. 
In race 2 waarbij de top 10 in Q2 wordt omgegooid, start onze landgenoot als derde achter het Lynk & Co-duo Yann Ehrlacher (pole) - Santiago Urrutia (P2) dat aan het stuur van een geenszins competitieve bolide meer deed dan de schade te beperken. Al blijft het vraag of Cyan Racing morgen wel aan de start verschijnt. 

De Lynk & Co's zijn mede door het maximale compensatiegewicht thans 50kg zwaarder dan de Honda's en Audi's en 80kg zwaarder dan de Hyundai. Gezien eerdere bandenproblemen op de Nordschleife en in zowel de vrije oefenrit op vrijdag als in FP 1 in Vallelunga toen Yvan Muller door een lekke band crashte, stelt het team zich de vraag of het nog wel in veilige omstandigheden een volledige raceafstand kan afleggen.
Cyan Racing heeft besloten om op zaterdagmiddag deel te nemen aan de kwalificatie na kwalificatiesimulaties tijdens de laatste oefensessie en kwam tot de conclusie dat kortere afstanden mogelijk zijn. Cyan Racing roept de belanghebbenden van het FIA WTCR op om onmiddellijke en noodzakelijke maatregelen te nemen, zodat het team en zijn rijders op een veilige manier kunnen deelnemen aan de WTCR-races in Vallelunga. Het team zal een definitieve beslissing nemen over het al dan niet deelnemen aan de twee races op zondag, in afwachting van verdere actie van de belanghebbenden van het kampioenschap." luidt het in een door TouringCar Times overgenomen  teamverklaring.

In de puntenstand vergroot Azcona zijn voorsprong op achtervolger Urrutia tot 24 punten. Volgen Ehrlacher, Huff, Girolami en Magnus die zesde blijft.

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3
Stand Rijders na Qualifying


Foto's: FIA WTCR



 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 23 juli 2022.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons