van der Horst

Vallelunga: Nestor Girolami wint incidentrijke tweede race (UPDATE)

Nestor Girolami - Santiago Urrutia
Nestor Girolami - Santiago Urrutia
Vallelunga. Net als diens broer Franco daags tevoren in TCR Europe, kwam met Nestor andermaal een Girolami op de hoogste podiumtrede te staan. De Argentijn vertrok vanop de pole en leidde het tweede Kumho FIA TCR World Tour-treffen spijts twee safety car-interventies van start tot finish. Een sterk debuut voor de nieuwkomer binnen het BRC Hyundai N Squadra Corse die medevluchter Santiago Urrutia (Cyan Racing Lynk & Co) racelang probleemloos wist af te houden. Hotshot Marco Butti (GOAT Racing Honda) won de felbevochten strijd om de derde stek en klom mee op het podium. Yann Ehrlacher (Cyan Racing) deelde in de brokken(race) en finishte pas als 14de waardoor hij in de door Michelisz aangevoerde puntenstand van P2 naar P7 terugvalt.
  • LTF
Gisteren liet hij op de grid nog zijn motor afslaan maar vandaag bij de start behoudt polesitter Girolami wel de leiding voor Urrutia. Butti gaat aan Ma Qing Hua voorbij en hijst zich naast John Filippi in derde stelling. De Italiaan (gisteren reeds met vijf seconden bestraft wegens contact met Azcona) snijdt de Fransman zowat de pas af waardoor deze in de grintbak verzeilt en uiteindelijk pas als achtste finisht. Ma profiteert van het incident om de derde stek in te pikken maar wordt dadelijk door Butti naar P4 verwezen. 

Volcano Motorsport-rijder Sami Taoufik komt net als gisteren met problemen op de baan tot stilstand en ook Barberi is in de graskant beland waarna de safety car uitrukt. Die heeft nog maar net de baan weer vrijgegeven wanneer Victor Hernandez na een spectaculaire schuiver in de rail belandt, met een tweede neutralisatie als gevolg.

Bij de herneming gaan Girolami, Urrutia en Butti er vandoor maar laatstgenoemde komt na een stuurfoutje in de greep van Ma, Guerrieri, Azcona en Björk. Ehrlacher heeft in de bewogen openingsfase motorkapschade opgelopen, lost de rol en wordt door de wedstrijdleiding tot een pitstop gedwongen; de Fransman sprokkelt hierdoor slechts twee luttele punten voor P14 en zal in de puntenstand van P2 naar P7 terugtuimelen.

Met het duo Girolami-Urrutia definitief buiten bereik ontspint zich een strijd op het scherp van de snee voor de laatste podiumplaats tussen Butti, Ma, Guerrieri en Azcona. Ma weerstaat nog wel aan een eerste inhaalmaneuver mét contact door Guerrieri, maar wat verder gaan zowel de Argentijn als Azcona aan de Chinees voorbij. Het kind van de rekening krijgt daarop ook teamgenoot Björk, Michelisz en Filippi over zich heen en
zal pas als negende over de meet komen.

Butti van zijn kant weerstaat  aan de druk van GOAT-teamgenoot Guerrieri en Azcona en palmt de laatste podiumtrede in. Achter de Spanjaard finisht Björk als zesde voor Michelisz. De Hongaar speelt duidelijk op safe en behoudt dan ook de leiding in de puntenstand. Guerrieri (-7p) reist als tweede in de tussenstand af naar Marrakech, volgen Azcona (-15p), Butti (-17), Urrutia (-20), Girolami (-21) en pechvogel Ehrlacher (-22).

Onze landgenoot Tony Verhulst leek in de Honda Civic waarmee hij vorig jaar de Supercar Challenge betwistte op weg naar een dertiende stek maar moest zijn wagen in het zicht van de finish in de graskant parkeren.

UPDATE: 
Na afloop krijgt Esteban Guerrieri vijf seconden straftijd aangemeten om Ma Qing Hua te hebben aangetikt. De Argentijn valt hierdoor in de uitslag terug van vier naar acht. Azcona is nu tweede in de kampioenschapsstand, op 15 punten van leider Michelisz. Guerrieri zelf valt terug naar P4, achter Butti.

Uitslag Race 2 
Kampioenschap

Foto: WSC GroupDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR World Tour op zondag 21 april 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons